Novosti

Kultura

Zlatni lav glumcu Nikoli Nediću

Na 24. međunarodnom festivalu komornog teatra "Zlatni lav" u Umagu, nagrađen je glumac Nikola Nedić za ulogu u predstavi "Nema putne" u produkciji Srpskog narodnog vijeća

Large nikola

Nikola Nedić (foto SNV)

Na 24. međunarodnom festivalu komornog teatra "Zlatni lav" u Umagu, nagrađen je glumac Nikola Nedić za ulogu u predstavi "Nema putne" u produkciji Srpskog narodnog vijeća.

U obrazloženju žirija piše: "Zlatni Lav dodjeljuje se glumcu Nikoli Nediću za ulogu Sineka u predstavi "Nema putne" Antonia Buljana u režiji Dražena Krešića, te produkciji RadioTeatra i Srpskog narodnog vijeća Zagreb.

Nikola Nedić dojmljivo je odglumio zagrebačkog studenta na samom početku Drugog svjetskog rata u Zagrebu. Duh vremena postignut je pucketavim zvukom radija, glazbom, te starim zagrebačkim govorom čime je Nikola Nedić uspio oživjeti atmosferu zagrebačkih gostionica, strah i neizvjesnost nadolazećeg ratnog vihora.

Sugestivno i suvereno, Nedić pred publikom postaje domobran svjestan promjene nakon koje će samo dnevnički zapisi čuvati sjećanje na nevinost prve ljubavi, bezbrižne zabave i vrijeme kada je najveći problem u životu studenta predstavljalo učenje za ispite koje ga je odvajalo od društva. Svojom izvedbom Nedić je publiku doveo do ruba na kojem se stapaju  bezbrižna prošlost i neizvjesna budućnost."

Podsjetimo, prije godinu dana premijeru je imala radiofonijska izvedba teksta "Nema putne" Antonija Buljana koji je pobijedio na natječaju "Radiofonton 1941." Izvedba je nastala u suradnji Srpskog narodnog vijeća i RadioTeatra, režirao ju je Dražen Krešić a glumili su Nikola Nedić i Nika Barišić uz muzičku pratnju Stanislava Kovačića na violončelu.

Povodom Dana sjećanja na Jadovno 1941. lani je Srpsko narodno vijeće u koprodukciji s RadioTeatrom provelo memorijalni javni poziv "Radiofonton 1941." za dramski tekst na temu Zagreb u proljeće 1941. godine. Prvonagrađeni dramski tekst autora Antonija Buljana možete pročitati na ovom linku.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više