Novosti

Društvo

Radničke tegobe u slastičarskom sektoru

U vili tajkuna Hrvatka Šimunića na Visu, prijavljenog zbog dugovanja radnicima, boravila je bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

Large masarykova

Protesti ispred ugostiteljskog objekta u Zagrebu

Turisti koji su prošlog ljeta pohodili Tkalčićevu ulicu u Zagrebu mogli su u jednom trenutku svjedočiti tamo uvelike neobičnom prizoru: grupa nezadovoljnika protestira ispred jedne slastičarnice, dok njihovi transparenti ukazuju na problem neisplate radničkih plaća. Možda su dokoni stranci pomislili da je posrijedi jedno od onih sezonsko-estradnih kvazihistoričkih uprizorenja, ali im umjesto rimskih gladijatora s mačevima od šperploče ili turskih janjičara s turbanima od poliestera najednom lagano prodajemo ni manje ni više nego povijest socijalne borbe u Hrvatskoj. No strpljiviji među njima imali su šansu uvjeriti se da tom prigodom iznimno nije bila riječ o vješto komercijaliziranom folkloru. Demonstranti su bili pripadnici Mreže anarhosindikalista, te radnice i radnici kojima je Hrvatko Šimunić - vlasnik dotičnog lokala Pingu Gelato - ostao dužan, uz pridružene im ostale podržavatelje.

Već i prije o svemu tome bila je obaviještena država; ovih dana navršeno je točno pola godine otkad je sedmoro radnica i radnika prijavilo Šimunića inspekciji, bez efekta. Točnije, bez njima poznatog efekta, pa smo zato i o tome krajem prošlog mjeseca uputili službeni upit Državnom inspektoratu RH, za svaki slučaj. A prije toga smo proučili čitav slučaj, kao i usputne momente, pa da najprije vidimo što je tu na stvari, i oko čega su se tom prilikom, i u takvih istih još par do danas, angažirali domaći sindikalisti direktne akcije.

Hrvatko Šimunić jedan je od onih protagonista ovdašnje tranzicije, zapravo restauracije kapitalizma, koji se definitivno može smatrati tipičnim dobitnikom epohe. Kronike vele da je počeo nekako s preuzimanjem poljoprivredne tvrtke Lipovac u stečaju prije dva desetljeća, čime ubrzo postaje dobavljač velikih trgovačkih lanaca, a nekoliko godina kasnije u stečaj će – s pozicije direktora – sam poslati firmu Hrvatko nekretnine, i to s oko 40 milijuna kuna duga. Službeni suosnivač toga nekretninskog biznisa bio je Ante Gucić, sin poznatog te odbjeglog tajkuna Josipa Gucića, ali Šimunićeva blistava poslovna karijera nastavlja se širenjem na razna druga područja, prvenstveno ugostiteljstvo. Nalazimo ga i danas u posjedu hotela Residence u zagrebačkoj Dubravi, spomenute slastičarnice u Tkalčićevoj, kao i legendarnog restorana Tip-top u Gundulićevoj ulici, itd.

A u vili našeg tajkunskog superjunaka na Visu pronađena je pak tadašnja hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović; još lani se zato pisalo o mogućem njezinu sukobu interesa, mada je afera uspješno zataškana. I nije da nije Hrvatko Šimunić općenito znao s politikom i političarima, nisu oni bitno zahtjevniji od turista, osim što imaju naviku češće navraćati. S druge strane, on je s liste HDZ-a i partnera na izborima 2013. godine ušao u mjesni odbor četvrti Gornji grad, baš kao i njegova supruga Maja, inače mu također partnerica u biznisu, ali ona je to uspjela s liste SDP-a.

Svejedno, imao je Šimunić žestokih prigovora na državu i njezinu antipoduzetničku klimu s uhljebima na čelu kolone: probleme s Poreznom upravom, a zbog njegova dugovanja plaća za tad čak 54 radnika, nastojao je medijima razjasniti kao posljedicu "spore i nesposobne administracije". To mu ipak nije bio problem da od države zatraži i dobije krizne potpore ove godine, pa mu je kroz prvih pola godine ove pandemije tako isplaćeno oko četvrt milijuna kuna. No ta suma odnosi se samo na dvije tvrtke, koliko znamo, jer smo se raspitivali samo o onima u kojima je radilo navedenih sedmoro radnica i radnika koji su ga prijavili inspekciji, Pingo Gelatu i Tip-topu. I dok smo se raspitivali, od Državnog inspektorata saznali smo da ovogodišnja istraga još traje, dok su prilično zanimljive rezultate dala dva od prošlogodišnja tri inspekcijska nadzora.

Zabilježeno je Šimunićevo neprijavljivanje radnika na obavezno mirovinsko osiguranje i nepostojanje ugovora o radu u pisanom obliku, a u drugom slučaju neizdavanje pravilno ispisanog obračuna dugovane plaće. Prijavili su ga nadležnom sudu i poreznoj upravi, mada nismo uspjeli saznati epilog tih prijava kakve prečesto, međutim, skončavaju u formalnoj ili faktičnoj zastari. Na koncu, od vedrijih vijesti možemo iznijeti samo jednu koja nas pristiže netom uoči tiskanja ovog članka: oštećeni radnici postigli su određeni dogovor sa Šimunićem o rješenju problema, ali tek ćemo vidjeti kako će biti proveden.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više