Novosti

Društvo

Štrajk na Vrhovnom

Vrhovni sud je ukinuo presudu Županijskog suda u Zadru o nezakonitom štrajku radnika i radnica Luke Zadar te je predmet vratio istom sudu na ponovno suđenje

Large pxl 150723 101552845

Putnička luka Gaženica (foto Šime Zelić/PIXSELL)

Štrajk radnika i radnica Luke Zadar pokrenut 19. marta trajao je četiri dana. Podržalo ga je 90 posto od devedesetak zaposlenih u luci. Na četiri su dana obustavili iskrcaj i ukrcaj robe u teretnom dijelu luke, a nastavili s privezom i odvezom brodova u Gradskoj luci i Putničkoj luci Gaženica, u želji da ne remete svakodnevicu ljudima koji žive na otocima. Štrajk je potom prekinut zato što je Županijski sud u Zadru donio odluku o nezakonitom štrajku, nakon čega su radnici bili primorani vratiti se na posao.

Međutim, kako je Zadarskom listu ovih dana kazao predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske (SPiVH) Stjepan Lisičak, došlo je do obrata u ovom slučaju. SPiVH se žalio na presudu Vrhovnom sudu, a Vrhovni sud je 8. aprila ukinuo presudu i rješenje Županijskog suda te je predmet vratio istom sudu na ponovno suđenje.

Obrazloženje Vrhovnog suda je da treba utvrditi je li poslodavac povrijedio odredbe Kolektivnog ugovora izbjegavanjem usklađivanja plaća s Uredbom o minimalnoj plaći, neisplatom dijela plaće s osnove otežanih uvjeta rada te isplate dara za dijete u ugovorenoj visini. Nova rasprava na Županijskom sudu zakazana je za 19. aprila, a dogovaraju se i daljnji potezi između uprave Luke Zadar i sindikata.

Kako su Novosti već pisale, lučkim radnicima u Zadru plaće su u prosjeku oko 700 eura, a iako luka ima dogovorene razne projekte, njihove zahtjeve za povećanje plaće uprava mjesecima odbija ispuniti. Još su krajem lanjske godine radnici bili na korak od štrajka – od uprave su zahtijevali povećanje plaće u iznosu od 200 eura neto kroz aneks kolektivnog ugovora, a zauzvrat dobili ponudu od 30 eura za topli obrok.

SPiVH je nakon više neuspješnih postupaka mirenja pokrenuo štrajk u martu, istaknuvši da radnici od svojih plaća više ne mogu živjeti. Vlasnik Luke Zadar od 2017. je kineski poduzetnik Jinxiong Hu, a luka od lani ima i novu kinesku upravu, koja će konačno morati početi nešto poduzimati i po pitanju radničkih prava.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više