Novosti

Društvo

Šikaniranje odgajateljica

Uoči prosvjeda zaposlenica vrtića koje štrajkaju, gradonačelnik Biograda na Moru dao je izvjesiti pogrdne transparente na njihov račun

Large vrti%c4%87 biograd dino stanin

Protest odgajateljica u Biogradu (foto Dino Stanin/PIXSELL)

U ponedjeljak, 27. maja, Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) održao je prosvjed ispred zgrade Gradske uprave u Biogradu na Moru. Među dvjestotinjak okupljenih bile su odgojiteljice iz biogradskoga dječjeg vrtića Ivana Brlić Mažuranić koje štrajkaju od 13. maja, ali i članice sindikata iz Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Ličko-senjske, Primorsko-goranske, Istarske, Zagrebačke, Koprivničko-križevačke i Zadarske županije.

Gradonačelnik Ivan Knez (HDZ), koji gradom vlada već 17 godina, i dalje odbija pregovore s radnicama. Uoči prosvjeda prostor oko Gradske uprave ograđen je metalnim ogradama, a na njima su bili izvješeni transparenti kojima se štrajkašice optužuje za manipulaciju javnosti te kršenje radnog vremena. Dio pogrdnih poruka bio je upućen i Božici Žilić, predsjednici SOMK-a.

- Kolegice su okupljanjem u ponedjeljak dobile snagu i podršku. Uporne su i ustrajne u odluci da ostanu u štrajku. SOMK razmišlja o podnošenju kaznene prijave protiv gradonačelnika Kneza i zbog transparenata izvješenih uoči prosvjeda. Gradonačelnik je poslao poruku da ne želi socijalni dijalog - kazuje nam Žilić.

Dodaje da će SOMK ponovno reagirati i prema Andreju Plenkoviću, ne samo kao premijeru države, nego i čelniku HDZ-a koji ne poduzima ništa oko samovolje gradonačelnika iz redova te stranke. Štrajkovi u vrtićima još uvijek traju u Slunju, Vrsaru i Biogradu, ali u Biogradu je stanje posebno teško zbog višestrukih pritisaka na radnice. Otkako je prije tri tjedna počeo štrajk, na ulazu u vrtić postavljeni su zaštitari, a prvog dana predstavnicima sindikata nije bilo dopušteno posjetiti članice u štrajku.

Njih 19 bilo je danima zatvoreno u malenu prostoriju od 28 "kvadrata", u kojoj nema dovoljno mjesta za sjedenje. Zabranjen im je pristup ostalim prostorijama u vrtiću i razgovor s roditeljima djece. Zatim je najavljeno isključivanje devet radnica s posla, a pred vrtić je poslana policija. Na bolovanju je zbog pritisaka završilo više radnica, a neke su dale otkaz. Gradonačelnik je pregovore odbijao poručivši da "ne pristaje na ucjene", a prijetio je i privatizacijom jedinog javnog vrtića u gradu.

Na prosvjedu su radnice ponovile da traže izjednačavanje plaća s plaćama radnika u osnovnim školama i kolektivni ugovor. Istaknule su kako bez odgojiteljica i odgojitelja ne bi bilo dječjih vrtića, a gradonačelnik je taj koji direktno narušava pravo djece na obrazovanje. Žilić nam govori da je SOMK-u stigla i vijest da je Vrhovni sud presudio da je štrajk u Slunju zakonit, a jednaku presudu sindikat uskoro očekuje i za štrajk u Biogradu na Moru.

- Jedino se kroz sustav sindikalnog pregovaranja sa sindikatom ovi problemi mogu riješiti - zaključno poručuje predsjednica SOMK-a. Dok do pregovora ne dođe, odgajateljice u Biogradu, Vrsaru i Slunju ostaju u štrajku. S jednom od odgajateljica iz Biograda nakon prosvjeda smo razgovarali i mi. Zbog velikih pritisaka u maloj sredini željela je ostati anonimna.

- Na prosvjed je došlo puno ljudi, od Zagreba preko Istre do Dubrovnika. To nas ohrabruje. Umorne smo zato što smo doživjele toliko nepravde. Neljudski se ponašalo prema nama, dostojanstvo nam je povrijeđeno. Gura nas dalje to što znamo da ne radimo ništa loše, zanima nas samo ono zbog čega smo krenule u pregovore. Do štrajka nije ni trebalo doći, ali u našem gradu nije bilo sluha za pregovore. Netko me bio pitao kako ćemo se vratiti na posao nakon svega ovoga. Lako, uzdignute glave - zaključuje odgajateljica.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više