Novosti

Kronika

Radoje je bio naš drug

Na Mirogoju ispraćen Radoje Arsenić, dugogodišnji dopisnik beogradske Politike iz Zagreba

Large radoje

Na ispraćaju Radoja Arsenića govorio je Milorad Pupovac

Na ispraćaju Radoja Arsenića, dugogodišnjeg dopisnika Politike iz Zagreba, 31. maja u zagrebačkom Krematoriju skupio se velik broj ljudi, među kojima i javne ličnosti koje su učestvovale i svjedočile događajima o kojima je Arsenić pisao, dajući tako doprinos poboljšanju odnosa Hrvatske i Srbije, ali i izvještavajući o srpskoj zajednici u Hrvatskoj i njenim problemima.

- Radoje je bio naš drug - rekao je u prigodnom obraćanju predsjednik SNV-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac, ističući jaku povezanost Arsenića i srpske zajednice.

- Radoje je bio jedan od onih drugova koji se u međusobnim druženjima nije nametao niti je opterećivao druge. Više je sve primao, slušao i pratio sa smiješkom kojim je često komentirao nešto što je neko od nas, ili netko treći, rekao ili napravio. Pamtit ću ga po tom njegovom smiješku jer je to bio njegov komentar, ali i izraz gospoštine našeg druga Radoja, posljednjeg iz velike plejade dopisnika i šefova zagrebačkog dopisništva beogradske Politike, jedne od prvih novina na Balkanu. Dopalo ga je da u raspadu zajedničke države u ratnom haosu i stradanjima bude taj koji će izvještavati iz Zagreba s dužnošću novinara, a istovremeno i čovjeka koji je porijeklom iz Hrvatske, a koji je rastao u Srbiji. Kako je to proživljavao, vjerujem da njegovi najbliži znaju bolje od nas. Ono što sam vidio i znam jeste da ratni raspad i strahote nisu učinile Radoja gorim nego, naprotiv - boljim čovjekom - rekao je Pupovac.

Podsjetio je i na poveznice između vodećih institucija srpske zajednice i prostora u kojem je bilo dopisništvo i u kojem je radio, jer te institucije i danas djeluju u tom prostoru u koji su ušle nakon što dopisništvo nije moglo raditi.

– Zato će on u našem prostoru imati posebno mjesto - rekao je, naglasivši da je Arsenić nerijetko bio ograničen u svom novinarstvu zbog same prirode tog posla, ali da je to nadoknadio postajući kroničarem i tumačem koji je sačuvao sjećanja u svojim dvjema knjigama. Podsjetio je i na posao koji je za SNV radio s kolegama Zoranom Daskalovićem i Brankom Šesto - da ono što su on i drugi pisali sačuva da ne ode u vjetar, nego da ostanu dokumenti na osnovu kojih će historjja objektivnije i činjeničnije obrađivati u kojem je vremenu je Radoje radio posljednjih 30 godina - zaključio je Pupovac.

Pomen Arseniću služio je o. Bogoljub Ostojić, a ispraćaj je prošao uz izvođenje njemu tako dragih pjesama Đorđa Balaševića.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više