Novosti

Kronika

Reciklažno dvorište u Dalju

Opština Erdut će do kraja godine dobiti reciklažno dvorište ‘Studenac’ za koje je dobila bespovratna sredstva od Evropske unije u iznosu od milion i 340 hiljada kuna

Opština Erdut će do kraja godine dobiti reciklažno dvorište za koje je dobila bespovratna sredstva od Evropske unije u iznosu od milion i 340 hiljada kuna. Nakon što je krajem januara potpisan ugovor sa izvođačem radova, firmom EURCO iz Vinkovaca, ovih dana su na područje budućeg reciklažnog dvorišta ‘Studenac’ u Dalju stigle i prve građevinske mašine. Projekat vredan 1,6 miliona kuna sufinansira Evropska unija iz Kohezionog fonda u finansijskom periodu 2014 - 2020, uz učešće Opštine Erdut.

- Ovaj projekat omogućiće nam održivo raspolaganje otpadom u skladu s normama i standardima Evropske unije - kaže načelnik Jugoslav Vesić. Prvim reciklažnim dvorištem na područje erdutske opštine upravljaće komunalno preduzeće ‘Čvorkovac’ iz Dalja.

- Po pitanju razvrstavanja otpada opština Erdut može biti uzor u Osječko-baranjskoj županiji jer imamo veliku mrežu zelenih ostrva, ukupno 36. U svakom domaćinstvu imamo zelenu i plavu kantu, komposter i vreću za skupljanje plastike - kaže Anđelka Tomašević, direktorica Čvorkovca. Prema njenim rečima, ovo komunalno preduzeće godišnje prikupi oko 1600 tona otpada. Od prikupljene količine razvrstava se tek 11 odsto, a cilj je 50 odsto.

- Sada je vreme za edukacije, vezano za korištenje budućeg reciklažnog dvorišta. Smatram da ćemo kroz godinu dana postići puno bolje rezultate - uverena je Tomašević. Reciklažno dvorište omogućiće i bolje zbrinjavanje otpada iz poljoprivredne proizvodnje.

- Na području opštine Erdut ima oko 400 porodičnih poljoprivrednih gazdinstava. Sakupljanje svih onih vreća od veštačkog đubriva i ambalaže od sredstava za zaštitu bilja je isto tako važno i tu će reciklažno dvorište doći do izražaja - kaže Bojana Orsić, direktorica Preduzetničko-razvojnog centra opštine Erdut-Lokalne razvojne agencije koja je i izradila projektni predlog.

U sklopu projekta izgradnje reciklažnog dvorišta ‘Studenac’ predviđeno je niz seminara i edukacija za lokalno stanovništvo kako bi se upoznalo s načinima pravilnog odvajanja i zbrinjavanja otpada, posebno na kućnom pragu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više