Novosti

Društvo

Redarstvena operacija

Abnormalno stanje na fakultetima kao svakodnevica demokracije: Dugogodišnju žabokrečinu u hrvatskim akademskim krugovima neupućeni su bili skloni nazivati normalnim stanjem

Onwp2eofrzr5kgxilc9idcbql1x

Opasne studentice pod nadzorom - Hrvatski studiji  (foto Igor Soban/PIXSELL)

Ovo je treći put da policija intervenira na Sveučilištu u Zagrebu u posljednjih pola godine - zgranuto je primijetio jedan političar povodom studentske blokade Hrvatskih studija, pokrenute s početkom ovog tjedna, a kojom prilikom su u prostoru kampusa na Borongaju angažirane i redarstvene snage. Pa, bilo je i vrijeme da se okolnosti tako kritično zakuhaju, primijetili bismo s ove strane, poučeni iskustvom dugogodišnje političke i upravne žabokrečine u hrvatskim akademskim krugovima koju su neupućeni bili skloni nazivati normalnim stanjem. Jer, vrhunac krize na HS-u, s blokadom i policijom i vjerojatnim nastavničkim štrajkom uz podršku nacionalnog sindikata, naprosto je logičan epilog svega onoga što se s vrha zagrebačkog sveučilišta provodi spram ukupne baze.

Podsjećamo, blokada je izazvana odlukom Senata Sveučilišta da se studiju filozofije HS-a propiše kvota od nula studenata, iliti da ga se praktično ukine. Toj odluci je prethodila ona da se HS degradira na tzv. sveučilišni odjel, umjesto da postane punopravnim fakultetom, a kao što je uprazno obećavao zagrebački rektor Damir Boras. Degradacija je pritom izvedena uz razne očite nezakonitosti, što definitivno nije omelo egzekutore, naviknute na istjerivanje samovolje uzduž i poprijeko sektora. Ali ni to nije sve, budući da je uvod u sve bilo egzemplarno oktroiranje pročelnika HS-a s rečene adrese rektorata, uslijed podužih napetosti na relaciji Centar-Borongaj. I tako, obrnutom kronologijom, malo-pomalo dolazimo do temeljnih motiva evidentnog uništavanja HS-a kojem se u ovom trenu predviđa svođenje na neku vrstu kroatistike, od sadašnjih sedam znanstvenih polja, uz brojne otkaze nastavnicima i neizvjesnu sudbinu velikog dijela studenata.

Ništa nije HS-u pomogla često ponavljana činjenica da je to po međunarodnoj recenziji najbolje filozofsko učilište u državi. Ovdje se naime ne radi ni o kakvoj razvikanoj izvrsnosti, niti o unutarnjoj konkurenciji s Filozofskim fakultetom u Zagrebu. Naprotiv, borongajski pokret otpora zacijelo će prirodne svoje saveznike u demokratizaciji naći upravo na FF-u, gdje se većina nastavnika i studenata već duže vremena bori s posve prozaičnim, no despotskim vladanjem čelnih ljudi Senata i Rektorata. Naravno, posrijedi su – pored Borasa – prorektor Ante Čović i senator Mislav Ježić, te njima bliski ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić. Ali fronta se upadljivo širi, i uskoro bi se moglo dogoditi da više neće biti dovoljno policije koja bi pokrila baš sve jogunaste fakultetske aule.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više