Novosti

Kronika

Retro slasice ‘Svilen konca’

Izložba ručnih radova i starina uz prezentaciju starih zanata i alata: Vredne Bršadinke pripremile su više vrsta ‘starinskih kolača’ poput breskvica, šapa i vanilica

Hzb2tfdfali2yk1k2rlifiviyd7

KUD 'Vaso Đurđević' na manifestaciji u Bršadinu

Sekcija ‘Svilen konac’, koja deluje u okviru bršadinskog pododbora Srpskog kulturnog društva ‘Prosvjeta’, organizovala je petu Izložbu ručnih radova i starina uz prezentaciju starih zanata i alata kućne radinosti. Događaj je privukao brojne znatiželjnike tako da je sala bršadinskog Doma kulture vrvila od posetilaca.

- Ovogodišnju izložbu ručnih radova i starina smo upotpunili prezentacijom proizvoda raznih zanata. Pridružili su nam se medari, proizvođači sira, domaćih sapuna, nakita. Kao iznenađenje za posetioce predstavili smo nekadašnju slastičarnu sa limunadom i slastičarskim kolačima kao što su baklava, šampita, krempita, ušećerene jabuke i drugo. Možda ćemo na ovaj način nekoga potaknuti da se bavi tim zanatom - kaže Dušica Rudež, predsednica sekcije ‘Svilen konac’ koja okuplja dvadesetak članica u dobi od 20 do 60 godina.

Osim onih slastičarskih, vredne Bršadinke su pripremile i nekoliko vrsta ‘starinskih kolača’ poput breskvica, šapa, vanilica i drugih, a na štandovima su se našle i popularne ‘Vasina’ i ‘Klavir’ torta. Iako opterećene brojnim obavezama na poslu u kući i porodici, ove žene ipak pronalaze vremena kako bi doprinele društvenom životu svoje zajednice, ali i očuvanju tradicije.

- Spaja nas želja i težnja da očuvamo tradiciju našeg kraja i prenesemo je na našu decu. Jednom prilikom smo organizovali i radionicu moleraja što su naši mladi prvi put videli, dok smo drugi put na izložbi imali gusle koje su za našu decu bile nešto potpuno novo. Ipak, nešto od toga su zapamtili, a to nam je cilj - kaže Dušica.

I na ovogodišnjoj izložbi članicama ‘Svilenog konca’ u pomoć je priskočio Radivoj Vlaketić koji godinama skuplja stare, često odbačene predmete, popravlja ih, brižljivo čuva i održava.

- Imao sam neku svoju viziju da napravim mali muzej ili lovačku sobu gde bih te stvari postavio, ali kad je sekcija ‘Svilen konac’ krenula s radom, sve sam im poklonio. Neki od tih starih predmeta se danas nalaze ovde kao što su: stara kasa, vitrina za sladoled, mlin za kafu, stari gramofon. Ostale čuvam kod kuće. Jedan od najstarijih predmeta je aparat za merenje jačine alkohola u rakijama - priča Radivoj.

Na izložbi se predstavio i proizvođač meda Duško Tripić. Ljubav prema pčelarstvu, kaže, neguje od svoje četrnaeste godine. Osim meda proizvodi i propolis kapi, polenov prah i drugo. Ima 60 košnica i godišnje proda oko dve tone meda.

- Najbolji med je od uljane repice. Ljudi ga slabo koriste jer ima drugačiji ukus, ali mnogi ne znaju da je taj med najbolji za dišne organe - govori Duško koji se, inače bavi i lekovitim biljem, a proizvodi i kremu od gaveza koja je dobra za bolove u zglobovima i kostima.

Dok su starije posetioce privlačili štandovi sa starim predmetima i proizvodima domaće radinosti, za one mlađe je organizovana likovna radionica koju je održalo nekoliko polaznika Umetničke škole u Osijeku. Upriličen je i kulturno-umetnički program folklorne sekcije bršadinskog KUD-a ‘Vaso Đurđević’.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više