Novosti

Društvo

Romi jedini narasli

Predstavnici Roma smatraju da je porast broja pripadnika zajednice trebao biti još izraženiji od onoga zabilježenog lanjskim popisom

Large intrigator  anja romi

Uskoro višejezične table – Orehovica (foto Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL)

Zbog zagledanosti u pustoš koja je nastala u mnogim selima i gradovima u periodu od 2011. do 2021., što je zabilježeno u rezultatima popisa stanovništva, ostao je nezapažen podatak o blagom uzletu jedne zajednice. Romi u Hrvatskoj su jedina nacionalna manjina koja na zadnjem popisu stanovništva bilježi rast. Prema nedavno objavljenoj statistici, u Hrvatskoj živi 17.980 Roma, što je 0,46 posto od ukupnog broja stanovnika. Prije deset godina bilo je popisano 16.975 Roma. Najviše ih živi u Međimurskoj županiji, gdje je od 105.250 stanovnika 6.954 Roma, odnosno 6,61 posto.

Upravo u međimurskoj općini Orehovici Romi dostižu 33,68 posto stanovništva. Tako prvi put ostvaruju zakonsko pravo na dvojezične ploče. Prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, u članku 12. propisano je da se ravnopravna službena upotreba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje na području jedinice lokalne samouprave onda kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje trećinu stanovnika na tom području. Politički predstavnik Roma u Hrvatskoj Veljko Kajtazi izjavio je za medije da će Romi na idućim izborima imati pravo i na zamjenika župana u Međimurju, što je, prema njegovim riječima, neophodno za romsku zajednicu. Iako je porast broja Roma dobra vijest, Kajtazi ističe da nije posve zadovoljan jer je u istraživanju, koje je prethodilo popisu stanovništva, brojčano stanje bilo znatno veće.

Isto tvrdi i potpredsjednik Romske organizacije mladih Hrvatske Siniša Senad Musić, koji je bio član povjerenstva provedbe Nacionalne strategije za uključivanje Roma 2013. – 2020. On za Novosti navodi da je prema toj strategiji postojala procjena o 25.000 Roma i njihovih 4.000 kućanstava. Govori da je okrupnjivanje zajednice između 2011. i 2021. uvjetovano prirodnim prirastom i sve većim izjašnjavanjem Roma, s obzirom na pravo konzumiranja poreznih i socijalnih mjera. Smatra da treba pronaći razlog zašto je na prošlogodišnjem popisu ispao manji broj Roma od očekivanog. Jedna stvar je jasna, a to naglašava i Musić, u masovnom odljevu stanovništva u zemlje Europske unije iz Hrvatske su otišli i Romi, pogotovo oni siromašniji. Pronašli su bolji život u Njemačkoj, gdje se ne moraju brinuti hoće li imati što za jesti i imaju minimum standarda, navodi on.

Zato ne čudi porast broja Roma u onom dijelu Hrvatske gdje ipak postoje nešto povoljniji životni uvjeti. I dok se romska naselja u Zagrebu, Rijeci i Sisku prazne, male međimurske općine se pune. Musić govori da je baš na području općine Orehovica najkvalitetnije romsko naselje u Hrvatskoj. Tamošnja osnovna škola je prva u Hrvatskoj uvela obrazovni model C na romskom jeziku, a općinsko rukovodstvo i politički predstavnici Roma će uskoro početi razgovarati o uvođenju dvojezičnosti. Musić podsjeća da većina mještana Orehovice govori bajaškim jezikom, verzijom starorumunjskog. Romani ćhib je u mnogim zemljama službeni jezik Roma, no u Hrvatskoj se njime služi mali broj ljudi, pa se postavlja pitanje koji će jezik biti uveden.

- Neki će reći da imamo pametnijeg posla od ploča, ja isto to mislim, ali također nema smisla gurati status jezika pod tepih. Po meni, jedino pravedno je da u Orehovici imaju trojezične table – na hrvatskom, bajaškom i romani ćhibu, ili da uopće ne konzumiraju to pravo. Ako pogledate Memorijalni centar Uštica, tamo je napravljen propust. Upisani su pobijeni preci Bajaša koji su pričali starorumunjski, a krilatice na spomeniku su prevedene samo na engleski, hrvatski i romani ćhib. Ako se ne uvaži prisutnost Roma Bajaša, bit će učinjena nepravda prema tom dijelu zajednice - zaključuje Musić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više