Novosti

Politika

Sabor produžio rok za podnošenje zahtjeva za državljanstvom

Marija Selak Raspudić kazala je kako je najviše zahtjeva za državljanstvom podnijeto u Beogradu i Banjoj Luci, dok u Južnoj Americi nije zaprimljen nijedan, na što ju je Anja Šimpraga upitala bi li je smetale prijave iz Argentine, kao što joj smetaju one iz Beograda i Banja Luke

Large simpaga

Anja Šimpraga, zastupnica SDSS-a (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Saborski zastupnici podržali su u petak jednogodišnje produljenje roka za podnošenje zahtjeva za hrvatskim državljanstvom temeljem zakona koji je stupio na snagu početkom 2020., s obzirom da je pandemija otežala uvjete rada u konzularnim uredima.

Rok za podnošenje zahtjeva za državljanstvom po trenutnom zakonu istječe 1. siječnja 2022. godine, no kako je pandemija mnogima otežala podnošenje zahtjeva, sada se rok produljuje za još jednu godinu, pojasnio je državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić, javlja agencija Hina.

Obrazlažući izmjene Zakona o hrvatskom državljanstvu, Katić je rekao kako je u 2020. zaprimljeno ukupno 1923 zahtjeva, a u 11 mjeseci ove godine njih 2980, navodeći da se u nekim konzularnim uredima termin čeka po nekoliko tjedana, a negdje i nekoliko mjeseci.

Arsen Bauk (SDP) ocijenio je kako rokovi nisu potrebni jer je riječ o manjem broju zahtjeva, ali i da treba početi razmišljati o dodatnoj liberalizaciji dobivanja hrvatskog državljanstva. Slično misli i Krešo Beljak (HSS). "Ako Hrvatska želi biti suvremena, mora se maksimalno otvoriti, ali uz jasne kriterije", kazao je.

Hrvoja Zekanovića (Suverenisti) zanimalo je koliko ima hrvatskih državljana u svijetu, što to smatra ključnim podatkom za popis birača. Katić mu je odgovorio kako ne može dati odgovor na to pitanje, ali da je u 30 godina "naturalizacijom" u hrvatsko državljanstvo primljen 1,1 milijun stranih državljana.

Mariju Selak Raspudić (Most) interesiralo je želi li netko doista postati građanin Hrvatske ili želi samo europsku putovnicu. "Trguje li se hrvatskim državljanstvom u Saboru, košta li jedna ruka manjinskih zastupnika ove zakonske izmjene", upitala je i navela kako je najviše zahtjeva podnijeto u Beogradu i Banjoj Luci, u Južnoj Americi nijedan, a u Sjevernoj Americi tek nekoliko.

"Bi li vam smetale prijave koje bi došle iz Argentine, kao što vam smetaju iz Beograda i Banja Luke", uzvratila je protupitanjem Anja Šimpraga (SDSS).

Hrvatsko državljanstvo podrijetlom prema zakonu iz 2019. mogu steći i osobe starije od 21 godine rođene u inozemstvu, čiji je barem jedan roditelj u trenutku njihova rođenja bio hrvatski državljanin. Hrvatskim državljaninom može postati i osoba rođena u razdoblju od 8. siječnja 1977. do 8. listopada 1991. kojoj su u trenutku rođenja oba roditelja imala hrvatsko državljanstvo, ali joj je u evidenciji o državljanstvu upisano drugo državljanstvo.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više