Novosti

Društvo

Produljen rok za podnošenje zahtjeva za hrvatsko državljanstvo

Rok za podnošenje zahtjeva za hrvatskim državljanstvom po trenutnom zakonu trebao je isteći 1. siječnja 2022. godine, no kako je pandemija otežala podnošenje zahtjeva sada se rok produljuje za još jednu godinu

Large rsz putovnica mupv1

(foto MUP)

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila izmjene Zakona o hrvatskom državljanstvu koje su predložene zbog velikog broja zahtjeva za hrvatskim državljanstvom temeljem zakona koji je stupio na snagu početkom lanjske godine i otežanih uvjeta njihova podnošenja uslijed pandemije.

Rok za podnošenje zahtjeva za državljanstvom po trenutnom zakonu istječe 1. siječnja 2022. godine, no kako je pandemija mnogima otežala podnošenje zahtjeva sada se rok produljuje za još jednu godinu.

Hrvatsko državljanstvo podrijetlom prema zakonu mogu steći i osobe starije od 21 godine rođene u inozemstvu, čiji je barem jedan roditelj u trenutku njihova rođenja bio hrvatski državljanin.

Isto vrijedi i za osobe rođene od 8. siječnja 1977. do 8. listopada 1991. godine, kojima su u trenutku rođenja oba roditelja imala hrvatsko državljanstvo, ali im je u evidenciji o državljanstvu upisano drugo državljanstvo.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više