Novosti

Kronika

Samozatajni šampion

Sedamnaestogodišnji Vukovarac Nikola Todorović, evropski juniorski prvak u dizanju tegova, izazvao je pažnju javnosti tek kad mu je Ivan Penava uručio poklon-bon od 300 kuna

Large dragana 2

Najjači mladić u Hrvatskoj i mnogo šire - Nikola Todorović

Nikola Todorović je sedamnaestogodišnjak iz Vukovara koji se poslednjih šest godina uspešno bavi dizanjem tegova. Do sada je kao član Kluba dizača tegova Vukovar osvojio više od 50 zlatnih medalja i pehara na različitim državnim i međunarodnim takmičenjima, ali kruna njegovog uspeha je zlato koje je upravo osvojio na ovogodišnjem Kupu Evropske unije za mlade sportiste održanom od 7. do 10. jula u Španiji.

- Nikola je u konkurenciji U17, rezultatima od 117 kg u trzaju, 136 kg u izbačaju i 253 kg u biatlonu, s ostvarenih 328 sinclair bodova, pomeo konkurenciju ostavivši drugoplasiranog za 21 sinclair bod. Rezultat u trzaju je novi državni rekord, dok je u biatlonu izjednačen s rekordom – ponosno su objavili iz njegovog Kluba. Jednako tako su pre mesec dana izvestili da je mladi Todorović na Prvenstvu sveta za kadete u gradu Leonu u Meksiku ostvario izvrstan rezultat, čak tri puta pomerajući granice državnih rekorda za kadete i to sa 116 i 118 kg u trzaju i 251 kg u biatlonu. Plasirao se na četvrto mesto, a bronzana medalja mu je izmakla za minimalnu težinu od jednog kilograma.

Od prošle godine, kada sam krenuo na veća takmičenja, uz Vukovar predstavljam Republiku Hrvatsku i to mi je stvarno čast, kaže Nikola

Taj odlazak u Meksiko podigao je dosta prašine u medijima i na društvenim mrežama jer je Nikola na tako dalek i naporan put otišao samo sa selektorom reprezentacije koji je osim njega pratio još jednu takmičarku iz Rijeke. Za putovanje trenera i nekog od roditelja, novca u Hrvatskom savezu dizača tegova koji treba da finansira odlazak na takva takmičenja, nije bilo. Tako se u jednu od diskusija na Fejsbuku uključio i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

- Izvedba za odličan, logistika očito za nedovoljan, lokalno ćemo se potruditi ispraviti dojam – napisao je Penava. Prilika da "ispravi dojam" ukazala se vrlo brzo, nakon Nikolinog vrhunskog uspeha u Španiji zbog kojeg je vukovarski gradonačelnik, u skladu s običajima, organizovao prijem. Prvo su razgovarali u njegovoj kancelariji da bi nakon pola sata dali izjave okupljenim medijima. Čestitajući na ostvarenom rezultatu, Penava je Nikoli i njegovom treneru poželeo još puno sportskog uspeha i sreće te kako je naglasio, bolju logistiku od strane Hrvatskog sportskog saveza.

- Nadam se da će biti susretljivosti i mudrosti kako bi nastavili ulagati u ovakve sportiste koji će donositi radosne vesti sa vrhunskih sportskih takmičenja u svetu na način kako to Nikola čini – rekao je gradonačelnik. Zatim su govorili Nikola i trener Milan Kordić, zahvalivši se Gradu Vukovaru na podršci.

- Zahvalni smo i deci koja su se odlučila baviti ovim teškim i napornim sportom u kojem uspevaju samo najuporniji. Među njima je i Nikola koji je sa 11 godina došao u klub i pred prvo svoje takmičenje doživeo povredu jer mu je šipka pala na nogu. Kad se posle zaceljenja vratio u klub i nastavio da trenira, zaključili smo da će "od ovog malog nešto biti" – prisetio se trener.

Pre davanja izjava, nameštajući medalju oko vrata zbog televizijskih kamera, Nikola je na trenutak odložio belu kovertu koju je držao u ruci, a u kojoj se, kako se kasnije ispostavilo, nalazio poklon-bon za kupovinu sportske opreme iznosu od 300 kuna. Penava se pred novinarima time nije pohvalio, a vrednost bona nije znao ni Nikola dok na predlog svog trenera nije otišao u vukovarski Intersport. O vrednosti gradonačelnikovog dara izvestio je trener na svom Fejsbuk profilu.

- Zahvaljujemo se Gradonačelniku i suradnicima na prijemu za našeg Nikolu i hvala na poklon bonu od 300 kuna – napisao je Kordić. Očekivano, nakon što je informacija o mizernom iznosu poklona dospela do medija, usledila je lavina negativnih komentara na račun gradonačelnika da je obezvredio uspeh mladog i talentovanog sportiste. U vukovarskoj gradskoj upravi su takve napise ocenili "medijskim linčom".

- Brojni mediji izvestili su da Grad Vukovar finansijski ne podržava rad Nikole Todorovića, bez da su prethodno zatražili službene informacije, a čime je javnost, posebno vukovarska, dovedena u zabludu – napisali su u saopštenju za javnost, premda to nijedan od medija nije ni tvrdio. Dalje su naveli da je Grad Klubu dizača tegova Vukovar u dve godine pomogao sa 198.031,52 kuna što uključuje redovno delovanje, sufinansiranje trenera, lekarske preglede, dvoranu, korištenje prostora za vežbanje, održavanje dve sportske manifestacije, sportske stipendije te plaćenu opremu Nikoli Todoroviću za Svetsko prvenstvo, a ove godine i prehrambene suplemente za prvenstvo. O samom daru i njegovom iznosu, u saopštenju nije bilo ni reči.

Utisak su popravili u Zajedničkom veću opština gde je takođe organizovan prijem za Nikolu. Predsednik ove institucije Dejan Drakulić podsetio je da su prošle godine Todorovićev odlazak na svetsko prvenstvo pomogli sa 3.000 kuna, a jednako su izdvojili i ove godine.

- Zajedničko veće opština prati pripadnike naše zajednice kako u sportu, tako i u kulturi i obrazovanju. To ćemo raditi dalje i svima im želimo da istraju u onome što rade. Nikoli želimo da se ne zaustavi na kadetskim medaljama nego da se ostvari i u seniorskoj konkurenciji – rekao je Drakulić. Srđan Kolar, predsednik vukovarskog SDSS-a i zamenik gradonačelnika, smatra da je poražavajuće što niko od predstavnika Hrvatskog dizačkog saveza nije dočekao Nikolu po povratku iz Španije iako je, tvrdi, Hrvatskoj doneo zlato, prvo u toj kategoriji posle 15 godina. Nikola se i ovog puta pristojno zahvalio na podršci.

- Do sada sam bio predstavnik grada pa sam svakako bio motivisan za napredak, ali od prošle godine, kada sam krenuo na veća takmičenja predstavljam i Republiku Hrvatsku i to mi je stvarno čast – rekao je Nikola. Uz vrhunske rezultate koje postiže u dizanju tegova, Nikola je i odličan učenik trećeg razreda Tehničke škole Nikola Tesla.

- Školu nisam zapostavio, ali druge stvari ispaštaju kao što je druženje s prijateljima – govori ovaj 17-godišnjak pa zaključuje kako se trud i odricanje ipak isplate.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više