Novosti

Društvo

Sara Kekuš: Protjerivanja su sustavna

Lančana nezakonita protjerivanja migranata predstavljaju ozbiljno kršenje temeljnih prava, primarno načela zabrane vraćanja te, nažalost, dokazuju da su nezakonita protjerivanja sustavna praksa EU-a, kaže aktivistkinja iz Centra za mirovne studije

Large intrigator  mini

(foto Goran Stanzl/PIXSELL)

U izvještaju devet organizacija za ljudska prava iz Europe teško optužuju vlasti RH za udruživanje u "lanac nezakonitog protjerivanja migranata"?

Lančana nezakonita protjerivanja predstavljaju ozbiljno kršenje temeljnih prava, primarno načela zabrane vraćanja te, nažalost, dokazuju da su nezakonita protjerivanja sustavna praksa EU-a, a ne samo pojedinih zemalja. Već smo i mi te brojne međunarodne i domaće organizacije iznijeli svjedočanstava žrtava nasilja, a nezakonita lančana protjerivanja utvrđena su u sudskoj praksi. Uz slovenski Upravni sud, učinio je to sud u Rimu, a obje presude potvrđuju sudjelovanje Hrvatske u lančanim nezakonitim protjerivanjima.

Za Hrvatsku se navodi da policijski službenici na granici s BiH ilegalno protjeruju sve veći broj migranata?

Pitamo se što se treba dogoditi da se sramotna praksa konačno zaustavi, a upravo o tome govore izvještaji Mreže Border Violence Monitoring i Danskog vijeća za izbjeglice koji bilježe praksu nezakonitih postupanja na hrvatskim granicama i iz dubine teritorija Hrvatske. I nama u CMS-u se obraćaju osobe koje u RH žele zatražiti azil te posljednjih mjeseci svjedočimo kontinuiranim nezakonitim protjerivanjima.

Kako komentirate postupke policije prema migrantima s obzirom na to da je svaka treća osoba prijavila fizičko zlostavljanje, 62 posto njih krađu imovine, a 23 posto sprečavanje podnošenja zahtjeva za azil?

Smatramo takva nezakonita i nasilna postupanja nedopustivima i već godinama nadležne pozivamo na odgovornost. Sami smo u posljednje četiri godine podnijeli čak osam kaznenih prijava koje se tiču nezakonitih protjerivanja iz Hrvatske. Protiv RH se na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu vode tri slučaja koja se tiču kršenja ljudskih prava izbjeglica, a nedavno je i Ustavni sud potvrdio kršenja ljudskih prava izbjeglica. Nužno je uvesti neovisni monitoring-mehanizam na granicama kako bi se nezakonite i nasilne prakse zaustavile i spriječile, provesti učinkovite istrage i sankcionirati odgovorne.

Među protuzakonito protjeranima je i puno male djece, a samo u ožujku poginulo je sedmero onih koji su ilegalno pokušali iz BiH ući u Hrvatsku?

Nezakoniti prelasci granica ljudi u potrazi za zaštitom događaju se jer ne postoje sigurni i legalni putevi i jer je osobama koje ne posjeduju potrebne papire u praksi nemoguće zatražiti azil na službenom graničnom prijelazu. Potrebno je osigurati poštivanje ljudskih prava i prava na pristup azilu. Nužno je uspostaviti i solidarnu raspodjelu odgovornosti među državama članicama, što nažalost prijedlog novog Pakta o migracijama i azilu ne predviđa.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više