Novosti

Kronika

Сaрмa, прoja и пaсуљ

У вукoвaрскoм рeстoрaну ‘Moрнaр’ уприличeнa je дeгустaциja спeциjaлитeтa нaциoнaлнe кухињe кojу су oргaнизирaли Eврoпски дoм Вукoвaр, ЗВO и Бaчкa Пaлaнкa oргaнизoвaли мaнифeстaциjу

4wyh5k0cg7z3c0k7yo32dj2jqpl

Učenice smotre u Vukovaru

U organizaciji Evropskog doma Vukovar, Opštine Bačka Palanka i Zajedničkog veća opština, u vukovarskom restoranu ‘Mornar’ upriličena je degustacija specijaliteta nacionalne kuhinje koje su pripremile pripadnice srpske, ukrajinske i nemačke nacionalne manjine iz Vukovara i slovačke nacionalne manjine s područja opštine Bačka Palanka.

- Ova aktivnost je proizašla iz Danube Hub projekta koji smo proveli 2018. godine. Tada smo održali konferenciju koju je podržala nemačka pokrajina Baden Wurtenberg zajedno sa Europa Zentrumom iz Stuttgarta na kojoj smo vodili građanske dijaloge o potencijalima, mogućnostima i potrebama u lokalnim zajednicama. U Vukovaru i Bačkoj Palanci organizovali smo treninge pripreme projektnih predloga i tako su nastale ideje o aktivnostima koje bi mogli raditi zajedno. Kao zajednički prioritet pokazali su se sport i kultura i te dve aktivnosti smo pripremili za kraj ove godine. To su jednodnevne aktivnosti koje su pilot-program za neke veće projekte i poduhvate - kaže Dijana Antunović Lazić, izvršna direktorica Evropskog doma Vukovar. U Bačkoj Palanci je tako, 3. decembra na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, organizovan ‘Javni čas sportskih ativnosti - Igre bez granica’ uz učešće dece i mladih iz obe sredine.

- Druga aktivnost je priprema i degustacija hrane u Vukovaru. Smatramo da kuhinja, hrana i kuvanje mogu biti dobra poveznica, spoj kulture i običaja i načina na koji se živi u ovim našim područjima - dodaje Antunović Lazić. Radionici pripremanja tradicionalne hrane rado su se odazvale članice Udruženja žena iz Pivnica.

- Pravile smo slane valjuške sa krompirom i lukom i tortu od bundeve koja je na jednom kulinarskom druženju nagrađena drugim mestom. Naše udruženje deluje od 2004. godine, imamo 25 članica i uglavnom organizujemo aktivnosti u selima sa slovačkim stanovništvom - rekla nam je Anka Grnja. U pripremi specijaliteta srpske kuhinje učestvovale su zaposlenice Zajedničkog veća opština.

- Predstavile smo se jelima poput sarme, kiselog kupusa sa kobasicama, proje, zapečenog pasulja, žita i srpsko-bačke pite. Učestvovale smo i u Igrama bez granica koje su organizovane u Bačkoj Palanci, a u budućnosti se zajednički planiramo prijaviti i na neke veće projekte’, kazala je Nikolina Dokić, voditeljka projektnog tima ove institucije.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više