Novosti

Društvo

Mornarica na aktivistički pogon

Američka ratna mornarica svečano je u San Diegu porinula novi brod nazvan po Harveyju Milku, poznatom gej aktivistu i političaru iz 1950-ih koji je zbog seksualne orijentacije bio prisiljen napustiti vojsku

Large internacionala  tena

USNS Harvey Milk (foto Wikipedia)

Američka ratna mornarica svečano je u San Diegu porinula novi brod nazvan po Harveyju Milku, poznatom gej aktivistu i političaru iz 1950-ih koji je zbog seksualne orijentacije bio prisiljen napustiti vojsku. USNS Harvey Milk prvi je od ukupno šest brodova koji će nositi imena poznatih američkih boraca za ljudska prava, čime će jednako čuven američki koncept oružanog izvoza demokracije i ljudskih prava u ostatak svijeta dobiti još jedan sloj hipokrizije.

Harvey Milk bio je sudionik korejskog rata kao podmornički časnik, ali je otišao iz vojske 1955., nakon četiri godine provedene u službi i dvotjednog isljeđivanja upriličenog zbog njegove seksualnosti. Kasnije je, kao jedna od prvih otvoreno gej osoba izabranih u javnu službu, postao dužnosnik u gradskoj vlasti San Francisca, a 1978. u prostorijama gradske vijećnice ubio ga je, zajedno s tadašnjim gradonačelnikom Georgeom Mosconeom, član Odbora nadzornika San Francisca Dan White.

Tajnik mornarice Carlos Del Toro prilikom porinuća rekao je da su se "mornari poput poručnika Milka predugo morali skrivati u sjeni ili, još gore, bili istjerivani iz (naše) voljene mornarice", dok je Paula Neira, mornarička časnica i kuma broda, naglasila da će brod, jednom kada isplovi, "sa sobom nositi snažnu poruku, i u zemlji i u svijetu, svima koji vjeruju u slobodu i pravdu da za njih ima mjesta u ovoj obitelji". Brod za prevoženje nafte nosačima aviona dugačak je 226 metara, a moći će prevoziti 157 tisuća barela i ploviti brzinom od 20 nautičkih milja na sat. Proizveo ga je General Dynamics NASSCO u sklopu ugovora za šest takvih brodova, vrijednog 3,2 milijarde dolara.

Na ideju o imenovanju brodova po Milku i još petero boraca za ljudska prava došao je u vrijeme administracije Baracka Obame 2016. tadašnji mornarički tajnik Ray Mabus, a tada su se mogle čuti i primjedbe da Milk ovaj čin ne bi odobrio s obzirom na njegovo otvoreno protivljenje vijetnamskom ratu. Prvi takav brod, USNS John Lewis, porinut je u lipnju, a nazvan je po istaknutom afroameričkom aktivistu za građanska prava i članu Kongresa. Preostala četiri broda nosit će imena Sojourner Truth, također aktivistkinje za ukidanje ropstva i prava žena, sufražetkinje Lucy Stone, ustavnog stručnjaka i suca Earla Warrena i Roberta F. Kennedyja, političara ubijenog u atentatu i brata također ubijenog američkog predsjednika Johna F. Kennedyja.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više