Novosti

Društvo

Do sada je palo šest MIG-ova 21 HRZ-a, ovaj vjerojatno zbog kvara motora

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je kako ovaj incident pokazuje spremnost Hrvatske vojske da uspješno obavlja svoje zadaće unatoč izazovnim trenucima i stanju opreme, a odbacio je mogućnost davanja ostavke nazvavši takve zahtjeve oporbe "sitnom politikom"

Large avion

MIG 21 pao je na nenaseljenom području kraj Voćina (foto Davor Javorović/PIXSELL)

Nedaleko od Voćina u utorak poslijepodne srušio vojni avion MiG-21. Nakon velike potrage pronađena su oba pilota, a još nije jasno koji je uzrok nesreće. Vojna policija i glavni zrakoplovni vojni istražitelj provest će istragu pada ovog dvosjeda, rečeno je na MORH-ovoj konferenciji za novinare te istaknuto da su piloti prijavili "određene probleme u radu motora".

Prema dostupnim podacima, taj MIG je kupljen u Poljskoj, moderniziran u Rumunjskoj 2003. te remontiran 2014. u Ukrajini.

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je sinoć kako upravo ovaj incident pokazuje spremnost Hrvatske vojske da uspješno obavlja svoje zadaće unatoč izazovnim trenucima i stanju opreme, a odbacio je mogućnost davanja ostavke nazvavši takve zahtjeve oporbe "sitnom politikom". "Istraga je u toku i u srijedu tokom dana bit će nastavljena i vjerujem da ćemo utvrditi točne razloge što se dogodilo u tehničkom smislu", rekao je Banožić.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj istaknuo je kako incident pokazuje koliko je odluka o nabavi novih borbenih aviona od Francuske bila opravdana i pravovremena. Pohvalio je sve sastavnice Oružanih snaga RH, policiju, Civilnu zaštitu te HGSS, koje su "brzo i organizirano krenule u traganje i spašavanje i našle pilote". Istaknuo je da su vojni piloti koji su iskočili iz zrakoplova MiG-21 vrhunski obučeni. No, dodao je, vojnički poziv "nosi određene rizike" te je izrazio potporu obiteljima pilota.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), brigadni general Michael Križanec iznio je detalje samog događaja navevši da se u utorak trebala održati obuka s pet aviona u istom trenutku u zračnom prostoru, a prvi "poziv u nuždi" objavljen je u 13:44 te je potom u 13:48 posada objavila da će se katapultirati "zbog određenih problema u radu motora".

Unutar pola sata, naveo je, poletio je prvi helikopter s Lučkog s timom pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga, potom i drugi, te su u 15:28 posade uočile oba padobrana, "što je potvrdilo da su oba pilota sigurno napustila avion prije njegovog udara u zemlju". U 16:25 piloti su bili u helikopterima, a potom predani sanitetu i odvezeni u bolnicu u Zagrebu.

I Križanec je istaknuo iskustvo oba pilota, a zahvalio je i građanima šireg područja Voćina koji su spremno uskočili u pomoć pilotima, kao i kolegama iz američkog, mađarskog i francuskog ratnog zrakoplovstva koji su ponudili pomoć i izrazili podršku.

Oba pilota su iskusni i sa impozantnim naletom. Jedan je imao 1800 sati ukupnog naleta, to je nastavnik letenja. Drugi pilot ima preko 2000 sati naleta, rečeno je na presici. "To su avioni s početka osamdesetih. Mi smo u 21. stoljeću. Same sposobnosti koje ta platforma nudi nisu one koje su danas potrebne. Jednostavno, to je avion druge generacije, a sad nabavljamo avion četvrte plus. To je kao da neki automobil iz sedamdesetih i neki star deset godina nude isti komfor i sposobnosti", rečeno je.

Piloti pukovnik Zvonimir Milatović i bojnik Ivan Lukan uspješno su se katapultirali iz MIG-a 21 netom prije pada u nenaseljenom šumskom području, javlja Večernji list. Riječ je o iskusnim i odlikovanim pilotima. Ivan Lukan, pilot Eskadrile borbenih aviona, odlukom tadašnje predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović 2017. odlikovan je medaljom Iznimni pothvat. On je 15. ožujka letio MiG-om 21 iznad Brodsko-posavske županije kada mu se u jednom trenutku iznenada ugasio motor. No zahvaljujući prisebnosti, Lukan je uspio ponovno upaliti motor i sletjeti u 91. zračnu bazu na Plesu. Bojnik Lukan rodom je iz Zagreba. Školovanje je počeo 1998., a diplomirao je 2003. kao pripadnik 7. naraštaja vojnih pilota. Pukovnik Zvonimir Milatović istu je medalju dobio 2008. godine nakon što mu se na probi uoči svečanosti povodom Dana Oružanih snaga RH pokvario motor i otpao dio lijevog krila, tzv. zakrilice, na zrakoplovu MiG-21. Njemu je odlikovanje dodijelio tadašnji predsjednik Stipe Mesić, a u obrazloženju je pisalo da je medalju zaslužio za iskazanu vještinu upravljanja zrakoplovom u iznimno teškim okolnostima, čime je izbjegnut pad letjelice te su zaštićeni životi ljudi i imovina.

Od prva tri MIG-a, kojima su piloti preletjeli iz JNA na hrvatsku stranu, dva su oborena u ratu a jedan je izložen kao eksponat. U Bljesku je oboren još jedan avion kupljen u Ukrajini. Nakon rata ukupno je palo pet aviona. Godine 1995. jedan MIG 21 zapeo je za drvo i pao kraj Gašinaca. Poginuo je pilot Zlatko Mejaški. Godinu kasnije prilikom redovitog leta MIG je pao kraj Velike Gorice, stradao je pilot Ivan Bosnar. Nakon dodira u zraku 2010. dva aviona pala su kod Slunja, piloti su se katapulitirali. Godine 2014. jedna MIG je pao kraj Donje Lomnice, pilot se također katapultiranjem spasio.

Istaknuto je na presici da zbog nesreće neće biti prizemljeni svi MiG-ovi. "Neće se prizemljiti svi MiG-ovi. Ovdje se radi o MiG-u dvosjedu koji je vrlo različit od MiG-a jednosjeda, koji su nam sada u dežurnom borbenom dvojcu. Međutim, istraga prioritetno treba dati odgovor na pitanje je li sigurna daljnja eksploatacija dvosjeda za obuku", rekao je. "Imamo sumnju na otkaz rada motora i tim ćemo tragom pokušati ustanoviti što se stvarno dogodilo. Koristit ćemo i izjave pilota, svjedoka", rekao je Križanec. Ako sustav objektivne kontrole bude iskoristiv, dodao je, podatke će dati "vjerojatno vanjskom izvođaču da provjeri parametre, da ne bi mi kontaminirali sami dokaz".

Križanec je istaknuo i da mu je ozlijeđeni pilot rekao kako će "opet letjeti". "Mislim da vam to dovoljno govori o njegovom mentalnom stanju i o tome koliku volju ima", dodao je.

“U ovom trenutku najvažnije je da su oba pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva živa te da nema žrtava ni ozlijeđenih na mjestu pada zrakoplova, kao ni štete na imovini građana. Ozlijeđenom pilotu HRZ-a želim brz oporavak. U stalnom sam kontaktu s načelnikom Glavnog stožera OSRH admiralom Robertom Hranjem koji me obavještava o situaciji. Očekujem da se što prije utvrde okolnosti i razlog pada zrakoplova MiG-21", rekao je predsjednik Zoran Milanović, prenosi N1.

Bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Josip Štimac za RTL Danas je komentirao današnji pad MiG-a. Na pitanje je li pametno letjeti tako starim zrakoplovima, iako se uzrok pada još ne zna, rekao je da "nije u pitanju starost zrakoplova, nego ispravnost". "Ovi MiG-ovi su remontirani i pregledani svaki put prije samog leta, nema potrebe sumnjati u to da je avion bio ispravan za letenje", rekao je Štimac.

S obzirom na to da se prema slikama s terena vidi da je MiG pronađen prepolovljen, gotovo potpuno izgorio, na pitanje što misli da se dogodilo odgovorio je: "Ako je stao motor, pilot ima vremena za radnje u takvim izvanrednim situacijama, a to je usmjeriti avion prema nenaseljenom području, namjestiti se za iskakanje i pripremiti se. Prilikom katapultiranja ide i do 28 G tako da treba biti pripremljen za takav izbačaj. Onda treba paziti i kod prizemljenja. Mislim da je tu bilo dovoljno vremena. Ako se jedan pilot ozlijedio, vjerujem da nije to tako strašno", rekao je.

Nastavio je kako ga nije iznenadilo što je ovo peti MiG koji se srušio, ako isključimo situaciju iz 1996. godine. "Ne samo s MiG-ovima, događaju se nezgode, nesreće i katastrofe te kad se pogleda statistika koliko dugo letimo tim MiG-ovima, pa i u ratu, nije čak puno MiG-ova srušeno. Nije ih previše ni palo."

Na mjesto gdje se nešto prije 14 sati srušio avion MIG-21 tijekom planske obučne aktivnosti prvi su uz pripadnike PU virovitičko-podravske pristigli vatrogasci DVD-a Voćin i ugasili požar na zrakoplovu, a u potrazi za pilotima sudjelovalo i 28 pripadnika HGSS-a.

Bivši pilot Ivan Selak osvrnuo se na izjavu zastupnika Željka Sačića koji je poručio da se trebaju prizemljiti svi MiG-ovi.

"Neću savjetovati Daliću koga da uvede protiv Brazila pa tako savjetujem i Sačiću da ne priča gluposti. Ako ne znaš, ne pričaj gluposti, sad nakon nesreće - ajmo prizemljiti sve avione. Hoćemo li prizemljiti sve aute ako nekom stane motor? Prizemljit ćemo neko vrijeme, dok traje istraga. Avioni su ispravni", rekao je.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više