Novosti

Manjinski zastupnik

Šimpraga: Manjinska pitanja koriste se kao moneta

Svjedočili smo radikalizaciji diskursa u javnosti gdje su se pitanja vezana uz manjinsku politiku nerijetko koristila kao moneta oko koje se postavljaju snažni politički imperativi i vizije promjene političkog okvira koji je za pojedine aktere izraz poželjnog društva, kazala je Anja Šimpraga

Large anja

Anja Šimpraga, zastupnica SDSS-a (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Komentirajući politička zbivanja posljednjih mjesec dana kao i zadnje dane u mandatu potpredsjednice Vlade RH, saborska zastupnica SDSS-a Anja Šimpraga kazala je u Saboru kazala je kako smo svjedočili radikalizaciji diskursa u javnosti gdje su se pitanja vezana uz manjinsku politiku nerijetko koristila kao moneta oko koje se postavljaju snažni politički imperativi i vizije promjene političkog okvira koji je za pojedine političke aktere izraz poželjnog, boljeg društva.

Kao saborska zastupnica srpske zajednice, nastavila je, i dalje ću se zalagati za izgradnju našeg društva u skladu s vrijednostima u koje vjerujem, ali kao i do sada, boreći se za zaštitu prava i promicanje interesa svih marginaliziranih skupina u Hrvatskoj svim sredstvima kojima kao političarka raspolažem.

"Poziciju koju sam obavljala kroz protekle dvije godine, preuzela sam u vrlo izazovnom trenutku, a ostavljam je u poziciji u kojoj se među brojnim našim sugrađanima, uz strah od postojećih izazova priključila svojevrsna bojazan od novog i drugačijeg. Proteklih nedjelja, svjedočili smo radikalizaciji diskursa u javnosti gdje su se pitanja vezana uz manjinsku politiku nerijetko koristila kao moneta oko koje se postavljaju snažni politički imperativi i vizije promjene političkog okvira koji je za pojedine političke aktere izraz poželjnog, boljeg društva", naglasila je.

Prema njenim riječima, nije bilo lako slušati analitičare, političare i različite predstavnike medija koji pretpostavku izgradnje kvalitetnijeg hrvatskog društva vide u predlaganju modela koji ograničavaju manjinska politička prava, dovode u pitanje legitimnost i prihvatljivost saradnje s izabranim manjinskim zastupnicima ili ograničavanju prostora djelovanja manjinskih medija.

"S druge strane, drago mi je da mogu poslati snažnu poruku da unatoč povlačenju s pozicije u izvršnoj vlasti, duboko vjerujem da put kojim Hrvatska treba ići, a koji uključuje snažnu podršku izgradnji što kvalitetnijeg društvenog prostora djelovanja i normativnog okvira za zaštitu ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, nema alternativu. Drago mi je da sam kroz aktivnosti imala prilike dati skroman doprinos izgradnji ovakvoga društva, a vjerujem da brojni institucionalni i normativni mehanizmi uspostavljeni za vrijeme trajanja mandata omogućavaju društveni dijalog i otpor regresiji u sustavu zaštite ljudskih i manjinskih prava koji bi bili odraz kratkoročnih radikalnijih društvenih percepcija i trendova", istaknula je i dodala da je uvjerena da su ta postignuća snažan korak u izgradnji vizije boljeg društva kojeg Hrvatska zaslužuje.

"I u lijepim i u ružnim trenutcima nikada nisam zaboravila tko sam, koga predstavljam i za kakvu se Hrvatsku vrijedi boriti. Za neke nepoželjni, za neke nepotrebni, a za mene je čast predstavljati srpsku zajednicu i biti članica Samostalne demokratske srpske stranke koja je učinila puno više za hrvatsko-srpske odnose i Hrvatsku od onih koji su danas posebno glasni. I dalje će se čuti naš glas i bit ćemo podrška svim akterima i prijedlozima koji promiču različitost i toleranciju kao viziju bolje Hrvatske. Posebno mi je drago što u saborskim klupama s nama sjedi i naša prijateljica Jasna Vojnić jer mi manjine smo most saradnje i razumijevanja i u jednoj i drugoj zemlji noseći teret prošlosti s pogledom naprijed", zaključila je Šimpraga.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više