Novosti

Društvo

Sindikalni Zoom prosvjed za 1. maj

SSSH za međunarodni praznik rada organizira e-prosvjed pod sloganom ‘Radnicima hvala – ali prvo prava‘ na kojem će upozoriti kako je korona-kriza pokazala neodrživost postojećeg ekonomskog sustava

C6wn86rf9k8yac6sgmust7fix0c

(foto Žarko Bašić/PIXSELL)

S obzirom na epidemiju koronavirusa Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) ove godine će umjesto tradicionalne povorke povodom Međunarodnog praznika rada organizirati e-prosvjed putem platforme Zoom koja omogućava vizualni kontakt uključenih.

E-prosvjed će se održat od 11 do 12 sati 1. svibnja pod sloganom ‘Radnicima hvala – ali prvo prava‘.

‘Ova kriza još je jednom pokazala vrijednost svih radnika za funkcioniranje društva i naš svakodnevni život. To se odnosi kako na zdravstvene radnike, tako i na one koji su rijetko u fokusu javnosti, a bez čijeg se rada normalan život ne može odvijati, kao što su trgovci, graditelji, čistači, policajci, vatrogasci i drugi’, poručuju iz SSSH te dodaju kako se ne smije zaboraviti ni sve one koji zbog epidemioloških mjera uopće ne mogu raditi, iako je i njihov doprinos značajan.

‘Mnogi im ovih dana pljeskom zahvaljuju, ali radnicima su prvo potrebna bolja prava – veće plaće, bolji uvjeti rada, uključujući i bolju zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu’, rekli su iz SSSH.

SSSH je upozorio i kako je ova kriza jasno pokazala neodrživost postojećeg društveno-ekonomskog sustava te kako će se još jednom ogroman javni novac potrošiti na sprečavanje kolapsa ekonomije.

‘Radnici će podnijeti dvostruku žrtvu – na svojim plaćama i radnim mjestima, ali i kao porezni obveznici. SSSH za Međunarodni praznik rada želi poslati poruku kako je ova kriza prilika da jasno kažemo da nema povratka na staro, nego da je vrijeme za novu paradigmu društvenog i ekonomskog razvoja. Ona mora biti socijalno pravednija, ali i napokon ozbiljno adresirati problem ekološke održivosti našeg planeta’, rekli su iz SSSH.

Virtualni prosvjed uključivat će svjedočanstva radnika o utjecaju krize na njihov rad i radna mjesta, te poruke vodstva SSSH o njihovim zahtjevima, viziji rada i svijeta po mjeri čovjeka kao i budućnosti kada najgori dio epidemije prođe. U prosvjedu će sudjelovati i udruge civilnoga društva koje će govoriti o drugim aspektima krize i rješenjima.

Prosvjed će se moći pratiti i na Facebook stranici sindikata.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više