Novosti

Politika

Širi se mreža SNV-ove pomoći zajednici

Više od hiljadu domaćinstava širom Hrvatske, uglavnom starijih i socijalno ugroženih, primilo je pakete pomoći koje su im uručili volonteri SNV-a, dok je vijećima na terenu pružena novčana pomoć u ukupnom iznosu oko 85.000 kuna za kupnju osnovnih artikala

Odmah nakon izbijanja epidemije koronavirusa i ograničenja koja je sa sobom donijela, Srpsko narodno vijeće uključilo se u akcije pomoći pripadnicima srpske zajednice, prije svega onim starijim, bolesnim i slabijeg imovinskog stanja. Najviše pomoći upućeno je na potpomognuta područja čiji su stanovnici i ranije bili izolirani, daleko od liječnika, trgovina i svih službi i institucija koja život čine lakšim.

- SNV-ov Odjel za socijalna i humanitarna pitanja, u suradnji sa županijskim i općinskim vijećima srpske nacionalne manjine, organizirao je pomoć za starije i socijalno ugrožene osobe koje prvenstveno žive u potpomognutim i ruralnim područjima diljem Hrvatske. Riječ je o kriznoj intervenciji čiji je cilj pomoći najrizičnijoj grupi, ponajprije radi prevencije oboljenja od korona virusa - izjavila je za Novosti Tatjana Dragičević, voditeljica socijalno-humanitarnog programa.

Dijelili su se osnovne prehrambene i higijenske potrepštine, temeljem procjene potreba na terenu i dostavljenih popisa starijih osoba, u skladu s propisanim uputama i pravila Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu i Crvenog križa, o čemu su Novosti više puta pisale.

- Do sada je vijećima na terenu pružena novčana pomoć u ukupnom iznosu od 85.000 kuna za kupovinu osnovnih prehrambenih i higijenskih potrepština. Osigurane su i zalihe u Zagrebu u vrijednosti približno 67.000 kuna, a planiraju se i nove zalihe. Tako su neka vijeća umjesto novčanim sredstvima opskrbljena materijalnom pomoći u obliku humanitarnih paketa – kaže Tatjana Dragičević, naglasivši da su u kupnji i podjeli paketa sudjelovali predsjednici, članovi i volonteri županijskih i općinskih vijeća, terenski suradnici Odjela za socijalna i humanitarna pitanja, te zaposlenici SNV-a. Osim toga, sva vijeća, koja to mogu, surađuju s lokalnim Crvenim križem, općinskim i gradskim vlastima, kao i ostalim nadležnim institucijama.

Ovim oblikom pomoći dosad je obuhvaćeno približno 1.000 domaćinstava širom Hrvatske iz niza županija - Sisačko-moslavačke, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske, Ličko-senjske, Karlovačke, Primorsko-goranske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Brodsko-posavske županije te Grad Zagreb.

- Ostatak zaliha i planirane nove također će se raspoređivati prema potrebama, a nastojat ćemo da pomoć stigne do svih kojima treba – ističe naša sugovornica.

Što se tiče drugih oblika pomoći, terenski suradnici Odjela za socijalna i humanitarna pitanja te vijećnici i volonteri pomažu svojim sunarodnjacima u dostavi lijekova, a u nekim sredinama u akciju je uključen Crveni križ dostavom hrane ili jednog toplog obroka dnevno.

Gotovo sva vijeća su opskrbljena zaštitnim maskama, a toku je i nova tura podjele te opreme.

- Srpsko narodno vijeće pružat će i druge oblike pomoći u skladu s odvijanjem situacije uzrokovane pandemijom. Kao i dosad, radimo za dobrobit naših sunarodnjaka i na smanjenju njihove socijalne isključenosti koja je inače prisutna, a ovom pandemijom još više izražena - podvukla je Dragičević.

Treba naglasiti i još jednu dragocjenu komponentu pružanja pomoći. Brojni volonteri, koji su raznosili pomoć, naglašavali su da su ih domaćini srdačno dočekali jer je to, iako nisu ulazili u kuće, bila prilika da s nekim razmijene koju riječ, što je posebno važno s obzirom da su im komšije daleko, a djeca ih ne mogu obilaziti. I ne samo to, brojni su volonteri, osim što su barem malo otklonili samoću, informirali ljude kome se mogu obratiti, a često im dovozili i namirnice iz dućana.

U dvjema najistočnijim županijama SNV i Zajedničko veće opština organizirali su humanitarnu mrežu kroz koju tokom ove krize pružaju pomoć najugroženijoj grupi ljudi - starijim, nemoćnim i bolesnim osobama koje žive same, organiziravši grupe volontera koje ih obilaze i vode računa da imaju ono što im treba kako bi ostali kod svojih kuća i tako se štitili od virusa.

Ako vam je potrebna pomoć, ovdje možete pronaći broj telefona za svoju županiju.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više