Novosti

Kronika

Sjećanje na decembar 1991.

Kod Jeminovca je održan pomen srpskim žrtvama stradalima u selima Požeške kotline

Loi5nuoa2i2gpv47b3m5ewwkerf

Na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembra, kod sela Jeminovac u Požeško-slavonskoj županiji održan je pomen srpskim žrtvama stradalima u selima tog kraja u decembru 1991. godine. Pomen je služio požeški paroh Aleksandar Bijelić. Među 50-ak prisutnih bili su manjinski vijećnici Pakraca, Lipika, Požege i Brestovca, zamjenik župana Požeško-slavonske županije Miroslav Grozdanić, zamjenik gradonačelnika Pakraca Nikola Ivanović, predsjednik SDF-a Veljko Džakula, predsjednica Udruge antifašističkih boraca i antifašista Požege Kaja Holjevac, predstavnici UABA Pakrac-Lipik, kao i predstavnici lokalnih i županijskih organizacija SDSS-a i članovi porodica stradalih.

U tom su kraju krajem oktobra 1991. hrvatske snage, po naređenju kriznog štaba iz Slavonske Požege, sprovele prisilnu evakuaciju 26 srpskih sela smještenih u Požeškoj kotlini, podno planina Papuk i Psunj. Sela je napustilo 2120 osoba, a nakon evakuacije je započela pljačka, sistematsko paljenje i miniranje kuća. Tada je stradao dio starijeg stanovništva koji nije htio napustiti svoja sela. Većina mještana sklonila se u susjednu BiH, a dio njih je otišao u obližnja sela, Vrhovce, Čečavski Vučjak i Šnjegaviće, koja su odbila naredbu o evakuaciji. U zoru 10. decembra 1991. hrvatske jedinice iz Nove Gradiške i Slavonske Požege počele su napad na ta sela u kojem je stradao dio stanovništva.

U samo jednom danu pripadnici Hrvatske vojske ubili su 25 žena i 17 muškaraca starijih od 70 godina. Svi ubijeni bili su civili, a za ovaj zločin do nitko nije odgovarao. VSNM Požeško-slavonske županije zajedno s mještanima je prije nekoliko godina podigao spomen-obilježje u sjećanje na žrtve čija tijela u najvećem broju slučajeva još uvijek nisu pronađena.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više