>

novosti logo

Kronika Kronika

Sjećanje na jasenovačke mučenike

Moramo da oprostimo jer smo hrišćani, ali ne smemo da zaboravimo radi nas samih, naših predaka, ali i da bi se zločinci postideli i povukli, istaknuo je patrijarh Irinej na 70. godišnjicu proboja posljednjih preživjelih logoraša iz Jasenovca

Na 70. godišnjicu proboja posljednjih preživjelih logoraša iz Jasenovca, patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje više episkopa, sveštenika i monaha, jučer je u manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu služio svetu arhijerejsku liturgiju.

- Moramo da oprostimo jer smo hrišćani, ali ne smemo da zaboravimo radi nas samih, naših predaka, ali i da bi se zločinci postideli i povukli - rekao je patrijarh i pozvao vjernike da se pomole za sve žrtve strašnog stradanja u tom logoru.

- Ne smeju biti zaboravljeni ni ljudi koji su na današnji dan izvršili proboj iz logora. Neka je blagoslovena ova zemlja natopljena krvlju, prepuna ljudskog jada i neka je slava svetim mučenicima jasenovačkim - naglasio je patrijarh Irinej.

- Na svakom mestu u Jasenovcu govori bol, patnja i majke koje su doživele svoju i tragediju svoje dece, kao i mnoge druge žrtve koje su umorene maljem i nožem, mučene glađu i žeđu zbog svog imena i vere. Moramo da se sećamo strašnih stradanja, od kojih je najstrašniji lelek i vrisak djece, koja su ni kriva ni dužna otimana od svojih majki, a onda na najsvirepiji način ubijana. Onda se pitamo ko smo mi, jer takvog čoveka koji čini takve zločine Gospod nije stvorio. Zločinci nisu svesni šta su činili, a mi nismo pozvani da sudimo i nećemo to da činimo, nego ostavljamo pravednom Bogu - istaknuo je patrijarh, uputivši molitvu da se zlo i stradanje više nikome i nigdje ne dese.

Liturgiju u Jasenovcu sasluživali su mitropoliti crnogorsko-primorski Amfilohije i zagrebačko-ljubljanski Porfirije, kao i 16 vladika, među kojima i vladika pakračko-slavonski Jovan i drugi čije su eparhije na prostoru Hrvatske.

Službu lomljenja slavskog kolača na humci kod spomen-obilježja u Jasenovcu, gdje je sahranjen dio jasenovačkih mučenika, služio je mitropolit Amfilohije u patrijarha Irineja i arhijereja SPC-a. Mitropolit Amfilohije je također služio i večernju službu u Crkvi svetog Ilije u Mlaki, lokalitetu jednog od jasenovačkih logora u kojem su bile zatočene majke s djecom.

Liturgiji u manastiru, a onda i vjerskom obredu na humci, prisustvovali su predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, saborski zastupnik Mile Horvat, predsjednik Prosvjete Čedomir Višnjić, direktor Sekretarijata za vjere Vlade Republike Srpske Dragan Davidović, načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro i brojni vjernici iz Slavonije i BiH, kao i Čuvari Hristovog groba iz Vrlike sa svojim živopisnim nošnjama.

Podsjetimo, proboj iz logora Jasenovac izvršilo je 600 od preostalih 1073 logoraša zatočenih u ciglani, kada su shvatili da ih čeka sigurna smrt. Proboj je preživjelo samo njih 117. Istog dana, proboj je izvršilo i 147 zatočenika u Kožari, od kojih je preživjelo njih 11. Kako je za ‘Novosti’ izjavio Đorđe Mihovilović, kustos JUSP-a Jasenovac, do sada je lista poimenično navedenih žrtava dostigla brojku od 83.767. Zadnjih godinu dana nije bilo sredstava za opsežna istraživanja, pa nema mnogo novih imena u odnosu na ranije.

1/4