Novosti

Društvo

Sjećanje na zajedničku borbu saveznika i partizana

U Zagrebu je otkrivena spomen-ploča u čast sovjetskoj i britanskoj vojnoj misiji u Jugoslaviji za vrijeme Drugog svjetskog rata koje su bile ključne da svijet dozna istinu kako su partizani bili jedina snaga koja se bori protiv okupatora i domaćih izdajnika

Large misija 11

Postavljanje spomen-ploče, uz predstavnike Rusije, podržali su predsjednik Milanović i Slavko Kojič, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika (foto Nenad Jovanović)

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) RH Franjo Habulin otkrio je u utorak, 29. decembra, spomen ploču u počast sovjetskoj i britanskoj vojnoj misiji i njihovoj pomoći u oslobađanju Jugoslavije i Hrvatske od nacifašističke okupacije.

- Neka ova Spomen ploča bude trajni znak sjećanja na savezništvo u zajedničkoj borbi protiv najmračnije ideologije u povijesti ljudskog društva - nacizma i fašizma, rekao je Habulin.

- Malo se do sada govorilo o ulozi i značaju savezničkih vojnih misija u NOB-u, pa je predsjedništvo SABA-e donijelo odluku o spomen ploči kako bi se ova tema istaknula i otrgla zaboravu. Uloga i značaj savezničkih vojnih misija u Vrhovnom štabu bili su ogromni; prije svega doprla je u svijet istina o tome da je NOVJ jedina snaga koja se bori protiv okupatora i domaćih izdajnika. NOVJ je priznata prvo kao zaraćena snaga, a kasnije kao članica antifašističke koalicije, a zahvaljujući savezničkim misijama počela je stizati pomoć – prvo u

sanitetskom materijalu, a onda i vojnoj opremi i naoružanju. Konačno, planirana su zajednička borbena djelovanja u cilju što bržeg slamanja neprijateljskog otpora. Dolaskom Tita na Vis 1944. sagrađen je aerodrom koji je koristila britanska avijacija za zračnu podršku partizanskim jedinicama za što brže slamanje neprijateljskog otpora, oslobađanje Dalmacije i Like, te dalje prema zapadu - rekao je Habulin, osvrnuvši se na sadejstvo NOVJ-a i Crvene armije u oslobađanju Srbije i Beograda, prodoru u Baranju, ratovanju na Sremskom frontu i u završnim operacijama.

- Neka se održi sjećanje na zajedničku pobjedu i izvojevanu slobodu u Drugom svjetskom ratu - rekao je i dodao da se spomen-ploča otkriva u godini u kojoj se obilježava 75. godišnjica pobjede nad fašizmom.

– Planirali smo otkriti ploču za Dan pobjede, ali to nije bilo izvedivo, pa smo to obavili sada, makar na kraju godine - objasnio je Habulin.

- Otkrivanje ove spomen-ploče je simbol nastavka naše zajedničke borbe protiv fašizma kao svjetskog zla - naglasio je ruski ambasador u Hrvatskoj Andrej Nesterenko, podsjetivši na važnu ulogu vojnih misija i činjenicu da su i jugoslavenski partizani bili u sastavu antifašističke koalicije koja je pobijedila užasni fašizam.

- Ni Rusi ni Hrvati nisu mogli pristati na takvu ideologiju i državnu koncepciju. Morali su se boriti protiv tog zla. Zato je spomen-ploča simbol naše zajedničke borbe protiv fašizma, a zadatak narednih generacije je da je nastave - rekao je ambasador i izrazio zahvalnost SABA RH za ulogu i djelatnosti u tom području.

- Otkrivanjem ove spomen-ploče svjedočimo kako je antifašizam sa svojim ključnim vrijednostima utkan u demokratske poretke naših zemalja - Ujedinjenog Kraljevstva, Ruske Federacije i Republike Hrvatske. Ovom prilikom prisjećamo se solidarnosti naših naroda u mračnim vremenima Drugog svjetskog rata i zajedničku borbu za izgradnju slobodne i demokratske Europe - naglasila je savjetnica ministra vanjskih i europskih poslova Romana Kuzmanić Olujić, ističući antifašističko opredjeljenje Hrvatske utkano i u Ustav, te borbu protiv fašizma i nepoštovanja ljudskih prava i dostojanstva, bez obzira dolaze li s desne ili lijeve strane.

Zagrebački zastupnik Slavko Kojić, u svojstvu izaslanika zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, naglasio je da nije slučajno da se baš u Zagrebu otkriva ovo spomen-obilježje savezničkoj vojnoj misiji s obzirom na veliko učešće Zagrepčana u NOB-u.

- Tokom poratnih vremena Zagreb je zadržao vrijednosti stečevina antifašističke borbe i gradio demokratsko društvo temeljeno na zaštiti ljudskih prava i dostojanstva svih građana - rekao je Kojić.

U svojoj poruci predsjednik Zoran Milanović naglasio je da je djelovanje ovih dviju misija značilo pružanje vojne pomoći antifašističkom pokretu, ali i političko priznanje njegovog velikog značenja u konačnoj pobjedi nad fašizmom i nacizmom.

"Postavljanje ove spomen-ploče bit će znak trajnog sjećanja na to savezništvo u zajedničkoj borbi za slobodu", navodi se u poruci.

Nakon otkrivanja pitali smo Habulina o značenju ove spomen-ploče.

- Osim u Hrvatskoj, ni u jednoj od država nastalih na području bivše Jugoslavije nisam vidio da netko govori o vojnim misijama, a još manje da je negdje otkrivena ploča. Zato smo željeli naglasiti njihov veliki značaj u jačanju i razvoju antifašističkog NOP-a. Ova ploča pokazuje da je Narodnooslobodilačka vojska bila dio Evrope i svijeta te da su tekovine antifašističke borbe zajedničke, i evropske i svjetske - rekao je Habulin za Novosti.

Osvrnuo se i na proteklu godinu.

- Iz dana u dan je potrebno ukazivati na pokušaje revizije i narušavanja antifašističkih tekovina. Ekstremno desna strana, koja je otvoreno proustaška, nije brojnav ali je vrlo aktivna. Svjedoci smo da nema adekvatne reakcije aktualne vlasti, pa ni šire hrvatske javnosti, a trebalo bi je biti - istaknuo je Habulin.

U prostorijama SABA-e slijedila je podjela prigodnih novčića koje je ruska banka napravila povodom 75. godišnjice pobjede nad fašizmom. Vojni ataše generalmajor Genadij Možajev uručio je novčić antifašističkom veteranu Ivanu Fumiću koji je u zahvali naveo da zajednička borba nikad neće biti zaboravljena i da će ogromne ratne žrtve SSSR-a ostati zapisane kao najsvjetlija točka u razvoju ljudskog društva.

Novčiće su dobili i Dubravko Sidor, koji konferira svaki skup antifašista, Andrija Karafilipović, predsjednik koordinacije društava prijateljstva te Slavko Kojić, koji je tom prilikom naveo da je njegov pokojni otac, pukovnik JNA Miloš Kojić, bio borac od 1941. godine, da je tri puta ranjavan, učestvovao u bitkama na Neretvi i Sutjesci, zajedno s Crvenom armijom oslobađao Beograd i probijao Sremski front, ratovao, oslobađao Zagreb i preko Slovenije četiri sata prije zapadnih saveznika ušao u Trst.

- Zapad nije htio odustati od Trsta i zapadne Istre. Tamo je stvorena posebna država Slobodni teritorij Trsta koja je trajala do 1954. Ja sam rođen u STT-u u Kopru, tako da mogu reći da sam u neku ruku dijete Drugog svjetskog rata. Volio bih da je moj otac živ da vidi da sam od Rusa dobio uspomenu - rekao je Kojić.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više