Novosti

Kronika

Сjeди, пeт

Рeзултaти истрaживaњa Институтa зa jaвнe финaнциje: Нajвишу рaзину прoрaчунскe трaнспaрeнтнoсти oствaрили су Бeли Maнaстир тe oпштинe Биљe, Дрaж, Пoпoвaц и Jaгoдњaк

Large sjedi pet 6 cirilica

Gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob

Institut za javne financije predstavio je rezultate osmog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih regionalnih/lokalnih jedinica. Prosečna proračunska transparentnost, merena brojem dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama županija, gradova i opština iz godine u godinu se popravlja, te u ovom ciklusu iznosi 4,5 od mogućih pet. Najvišu razinu proračunske transparentnosti, ocenu pet, dobile su sve županije u Republici Hrvatskoj, a na području Baranje sa istom, najvišom ocenom, ocenjena je transparentnost grada Belog Manastira i opština Bilje, Draž, Popovac i Jagodnjak. Ocenu manje za transparentnst (četiri) dobile su opštine Kneževi Vinogradi i Petlovac, dok je ocenom tri ocenjena transparentnost opština Darda i Čeminac.

U odnosu na 2021. godinu, s četiri na pet transparentnost su poboljšale opštine Bilje i Petlovac, a opština Čeminac s ocene dva na tri. Kneževi Vinogradi su smanjili ocenu transparentsnoti, dok Darda dve godine zaredom pada za po jedan poen. Beli Manastir najvišu ocenu drži još od 2019., a godinu ranije, 2018., ocenjen je s dva. Sama objava dokumenata ne znači i apsolutnu transparentnost, ali se smatra prvim korakom ka višim razinama, neophodnim za učestvovanje građana u proračunskom procesu i kontroli prikupljanja i trošenja javnih sredstava.

Čelni ljudi u jedinom baranjskom gradu ne kriju zadovoljstvo zbog ostvarenog rezultata istraživanja i nemaju ambicija spavati na lovorikama, te najavljuju projekt putem kojeg će građani imati kompletan uvid u gradske račune.

- Odobren nam je projekt iTransparentnost koji će iz Gradske uprave u narednim danima biti implementiran. Znači, građani će na stranici, koju ćemo javno i objaviti, moći vidjeti svaki račun koji se u Gradskoj upravi potroši. Svaki račun, svaki dobavljač, svaki potrošak moje kartice, goriva, bilo čega, što god tko želi vidjeti moći će vidjeti transparentno i javno na sve ono što trošimo ovih evo sad preko 100 milijuna kuna - najavio je Tomislav Rob, gradonačelnik Belog Manastira.

Institut za javne financije već godinama analizira proračune svih županija, gradova i opština. Proračunska transparentnost podrazumeva uvid u potpune, tačne, pravovremene i razumljive proračunske informacije. Na temelju njih građani se mogu angažovati i, između ostalog, pokušati uticati na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica, kao i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji. U ovom se istraživanju transparentnost meri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama lokalnih jedinica, a to su izveštaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2020., izveštaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2021., predlog proračuna za 2022., izglasani proračun za 2022., i proračunski vodič za građane za 2022. godinu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više