>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše Z.V.

Sjetili se poginulih partizana i civila

Komemoracije u Malom Pogancu i Lepavini: Spomen-obilježje posvećeno je sedmorici boraca Kalničkog odreda i civilima poginulima na ovom području

U organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Općine Sokolovac, prošlog tjedna, u Malom Pogancu i Lepavini kod Koprivnice, održane su komemoracije za stradale partizanske borce i civile tokom Drugog svjetskog rata. Komemoraciji su prisustvovali članovi više manjinskih srpskih vijeća iz Koprivničko-križevačke županije, pripadnici sokolovačke, rasinjske, koprivničke i križevačke udruge antifašista, predstavnici lokalnih vlasti te drugi građani.

Komemoracija je održana u čast poginulih boraca Kalničkog partizanskog odreda te brojnih civila iz Malog i Velikog Poganca, Malog Botinovca i Vojakovca koji stradalih u ustaškom teroru. Nakon polaganja vijenaca u Malom Pogancu i Lepavini kod spomenika NOB-a, organizovan je i parastos koga je služio velikopoganački paroh Branislav Todorović.

- Drago mi je što su i ove godine u komemoraciji učestvovali Vlado Bakšaj, načelnik naše Općine Sokolovac zajedno s Milenom Prijić, predsjednicom VSNM-a Grada Koprivnice i Jovo Manojlović, predstavnik VSNM-a Koprivničko-križevačke županije. Veliku zahvalnost iskazujem Nikoli Crljenici, čelnom čovjeku VSNM-a Općine Sokolovac i Goranki Manojlović iz VSNM-a Grada Križevca. Cijeli događaj posebno su uveličali križevački, koprivnički, rasinjski i sokolovački antifašisti, posebno jedan od najstarijih antifašista iz ovih krajeva Rudolf Kahlina koji živi u Križevcima - rekao je Gojko Leban, član VSNM-a Općine Sokolovac.

Nakon polaganja vijenaca i prigodnih govora, druženje se nastavilo u sokolovačkom društvenom društvenom domu. Spomen-obilježje u Malom Pogancu kod kojega je organizovana komemoracija, podignuto je 1961. godine. Čine ga nekoliko spomen ploča koje su postavljene na mjestu sahrane 7 partizanskih boraca poginulih u prvoj borbi Kalničkog partizanskog odreda krajem 10. mjeseca 1942. godine. Pored boraca, spomen ploče sadrže imena desetak civila iz okolnih sela. Tokom ratnih devedesetih, spomenik nije devastiran, a zaslugom antifašističkih aktivista i srpskih vijećnika, zadnjih nekoliko godina redovito se uređuje.

1/1