>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše N.J.

Slogom prevladali nesporazume

Obilježen Sv. Spiridon – slava Vijeća srpske nacionalne manjine Petrinje

Nakon više godina neobilježavanja, gradsko Vijeće srpske nacionalne manjine u Petrinji u prostorijama Udruženja obrtnika obilježilo je 26. decembra svoju slavu Sv. Spiridona. Osvećenje kolača obavio je paroh petrinjski Saša Umićević, a prisutnima su se osim predsjednika VSNM-a Nikole Janjanina obratili i predsjednik Gradskog vijeća Petrinje Nenad Radošević, kao izaslanik gradonačelnika, predsjednik bošnjačkog Vijeća Hajrudin Kulašić i predsjednica Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Zrinka Ćorić. Događaj su svojim nastupom uljepšali članovi KUD-a ‘Zvuci Banije‘ iz Jabukovca.

Kako je za Novosti izjavio predsjednik Janjanin, ovo je važan događaj jer je Vijeće nakon dugo godina pauze ponovo obilježilo svoju slavu.

- Nakon izbora u maju, zatekao sam kompliciranu situaciju zbog antagonizma između predstavnika srpskih institucija. Vijeće je oformljeno i do kraja ove godina održali smo šest sjednica, uključujući i ovu svečanu. Ostvarili smo dobru suradnju s predstavnicima gradskih vlasti, drugim nacionalnim manjinama u gradu, SPC-om, udrugom antifašista, kao i sa županijskim VSNM-om i SNV-om. Nastojimo da izgladimo ranije nesporazume i stavimo glave na okup kako bismo rješavali probleme i poboljšali situaciju srpske zajednice u gradu. Nastojimo i pomladiti naše Vijeće, kao i da u aktivnostima srpske zajednice u gradu sudjeluje što više mladih - govori nam Janjanin, ističući da je Vijeće od grada dobilo lijep prostor i da dobiva sredstva za rad, koja, istina, nisu dovoljna ni za hladni pogon.

– Ipak, naših 15 članova su jedinstveni. Zato surađuju, svaki put imamo kvorum i možemo djelovati - ističe Janjanin.

Naglasio je bogatu suradnju s antifašistima u vidu obilježavanja godišnjica i komemoracija kao u Banskom Grabovcu, ali i nastojanje da se sačuvaju od zaborava grobovi zaslužnih ljudi tog dijela Banije.

– I naredne godine planiramo odavanje počasti žrtvama u Banskom Grabovcu, Glini, Jasenovcu i drugim mjestima, kao i da svojim radom i postojanjem budemo što prisutniji u gradu - naglasio je predsjednik petrinjskog VSNM-a.

1/3