Novosti

Politika

Slovence u zdence

Obračun fašistoidnih desničara oličenih u liku žrtvoslovca Zvonimira Šeparovića sa svima drugačije mislećima, oličenima u liku voditeljice Documente Vesne Teršelič, dobio je novu dimenziju na koju, nažalost, nitko nije reagirao

7j4pwqadref2mhkb63jquxtuguk

Vesna Teršelič (foto Marko Prpić/PIXSELL)

Obračun fašistoidnih desničara oličenih u liku žrtvoslovca Zvonimira Šeparovića sa svima drugačije mislećima, oličenima u liku voditeljice Documente Vesne Teršelič, dobio je novu dimenziju na koju, nažalost, nitko nije reagirao.

Šeparović je s grupom svojih istomišljenika formirao stanoviti prijeki sud pod imenom ‘Hrvatsko nacionalno etičko sudište’ koji u istom cugu tuži, sudi i presuđuje nepodobnim kadrovima, između ostalih i Vesni Teršelič. Kad se dotična obratila policiji, shvativši rad suda kao prijetnju, Šeparović je u duhu pravnih normi najavio da presuda ima da bude osuđujuća i nikakva drugačija.

- Sigurno ćemo je i osuditi da ne bi dalje govorila kako govori. Vesna Teršelič je za nas nepoželjna u Hrvatskoj, persona non grata. Uostalom, ona je, po svemu sudeći, Slovenka - rekao je Šeparović, prelazeći još jednom uvjerljivo s etičkog na etničko.

Šeparović se očito priključio brojnim hrvatskim desničarima za koje su Slovenci zapravo ‘podalpski četnici’ koji, bilo u Ljubljani, bilo u Zagrebu, rovare protiv Hrvatske, te bi ih, prezivali se Teršelič ili nekako drugačije, trebalo protjerati, bez obzira na to što su mnogi od njih rođeni u Hrvatskoj ili su joj posvetili svoj životni rad.

Iz poduljeg popisa izdvojimo ilirca Stanka Vraza, krčkog biskupa Antona Mahniča, teologa Petera Kuzmiča, meteorologa Ivana Stožira, stručnjaka za brodogradnju Leopolda Sortu, opernog pjevača Nonija Žuneca, glumca Bobija Marottija, stolnotenisača Žarka Dolinara, rukometaša i trenera Ivana Snoja. Da li bi i njih po Šeparovićevoj logici trebalo proglasiti personama non grata? Zašto nitko ne reagira na takvo prozivanje, garnirano i somnambulnim uratkom Denisa Kuljiša u ‘Nedjeljnom Jutarnjem’, koji Tita zbog majke naziva ‘etničkim Slovencem, političkim Slovencem i borcem za Veliku Sloveniju’, nastojeći ga kao Slovenca dodatno ogaditi hrvatskoj javnosti?

Odgovor izgleda daje posvemašnji muk (izuzev ‘Novosti’, HRT-a i ‘Novog lista’) koji je pratio donošenje deklaracije o nesnošljivosti i etnocentrizmu u Hrvatskoj, što su je potpisali manjinski zastupnici. Očito je i tolerancija prema manjinama – Srbima, Slovencima ili nekom trećem – postala non grata.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više