Novosti

Kronika

Случaj Дaкић стрaдaњe интeлeктуaлцa

Tрибинa у кaрлoвaчкoj ‘Прoсвjeти’ пoсвeћeнa хистoричaру и књижeвнику: ‘Збoг aнтирaтних стaвoвa сaм мoрao нaпустити Koрдун, дa мe нe убиjу. Oндa су мe oвдje oптужили зa рaтни злoчин’ - испричao je Mилe Дaкић

0o8j0b04t9cjfsx9re00pwbbnpa

Dragan Grubješić, Mile Dakić i Svetozar Livada

‘Mile Dakić ili stradanje poštenog intelektualca i književnika’ bio je naziv tribine održane u karlovačkom Pododboru ‘Prosvjete’, čije su prostorije bile pretijesne da prime sve zainteresirane posjetioce.

- Večer je književna iako je Mile Dakić ponajprije historičar, ali i prije toga on je pjesnik jer sve što je stvorio oblikovao je na umjetnički način, od načina interpretacije naše prošlosti i mučne sudbine ovog napaćenog naroda do njegovog poštenog odnosa prema povijesnim zbivanjima koja su bila vrlo turbulentna i puna užasa. On je veliki stradalnik i paćenik, jer je zbog istine koju je preferirao prošao tešku golgotu. No, iz svega je izišao kao pobjednik neopravdano boraveći u istražnom zatvoru 400 dana. Ali, ožiljci su ostali - kazao je Dragan Grubješić, voditelj Literarne sekcije u karlovačkom pododboru.

Povijesnom kontekstu Dakić je dodao umjetnički i pjesnički, ne okrivljujući za stradanje srpskog naroda hrvatski narod. Autor je 18 knjiga - dodao je Grubješić - a sve što je napisao nastalo je iz srca i silnih emocija.

Neki od Dakićevih književnih naslova su: Petrova mi gora mati, Spomen područje Bijeli Potoci - Kamensko, Zločin na Kolariću, Memorijalni park Petrova gora, Srpska Krajina - istorijski temelji i nastanak, Krajina kroz vijekove, kao i zbirke pjesama Lomače i pripovjedaka Bol u prsima, te Ratni dnevnik, i druge.

U svojim radovima Mile Dakić osuđuje svaki zločin, a to mu mnogi nisu mogli oprostiti. On je živi spomenik Korduna, Krajine i svog srpskog naroda - zaključio je Grubješić.

- Mislio sam da više nikada neću vidjeti Karlovac i ljude u njemu. Jako mi je drago što ste me pozvali i što vas vidim ovdje u ovolikom broju. Karlovac je moj grad iz kojeg nosim mnogo lijepih uspomena. Tu sam 1962. godine počeo pisati u Karlovačkom tjedniku. Tokom rata, zbog svojih antiratnih stavova sam morao napustiti Kordun, pobjeći u Beograd i tamo se skrivati da me ne ubiju. Onda su me ovdje optužili za ratni zločin, pa za poticanje na ubojstvo i na koncu za oružanu pobunu i oslobodili me, ali bez prava da tražim naknadu za neopravdano provedenih 400 dana u pritvoru. Zatvor sam teško proživio, ali sam mnogo čitao i mnogo pisao. Tražili su 1,4 miliona kuna kaucije da se branim sa slobode, iako se ljudi iznad 70 godina ne stavljaju u istražni zatvor. Imao sam lijep i težak život i ponosim se svim onim što sam napisao - kazao je Mile Dakić, koji je među ostalim, napisao i Dnevnik iz Kanade, svojevrsni rječnik s oko dvije hiljade riječi koje koriste Krajišnici, te objasnio njihovo značenje.

- U Hrvatskoj nitko nije bio toliko ponižen kao Vjera Solar iz Siska, kojoj su ubili kćerku, i Mile Dakić. Država se naprosto osvećivala nekim ljudima u ime nekog svog programatskog cilja. Nažalost, osveta ljudima znade biti za nekoga najveće zadovoljstvo, a ono proizlazi iz velike mržnje - rekao je profesor Svetozar Livada.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više