Novosti

Društvo

Šokantni Uzinić

Gej aktivist Ivan Zidarević kaže da je slanje poruke uvažavanja prema osobama homoseksualne orijentacije od strane predstavnika Katoličke crkve od ogromne važnosti i nastavak onoga što godinama poručuje papa Franjo

Large anja

Mate Uzinić (foto Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Na ovotjedni Međunarodni dan borbe protiv homofobije, 17. maja, riječki nadbiskup Mate Uzinić poslao je poruku uvažavanja prema osobama homoseksualne orijentacije. Prije svega, obratio se vjernicima Katoličke crkve, pružajući im okvir za razumijevanje onih koji su odbačeni od Crkve zbog svog seksualnog opredjeljenja. Podsjetio je na poruku pobudnice pape Franje "Amoris laetitia", u prijevodu "Radost ljubavi", u kojoj papa podsjeća da se "Crkva mora ugledati na Gospodina Isusa, koji ide u susret svakoj osobi, bez iznimke".

"Dužni smo svaku osobu, bez obzira na njezinu seksualnu orijentaciju, ... poštivati u njezinu dostojanstvu i prihvaćati s poštovanjem, te ... pomnjivo izbjegavati svaki znak diskriminacije, posebice bilo koji oblik agresije i nasilja... Imamo također dužnost takvim osobama i njihovim obiteljima zajamčiti obzirno pastoralno vodstvo tako da oni koji pokazuju homoseksualne sklonosti mogu dobiti pomoć koja im je potrebna", napisao je Uzinić i dodao da mu je žao što još uvijek ima katolika koji se s ovim ne slažu, onih koji se služe diskriminacijom, agresijom i nasiljem, uvredama i pogrdnim komentarima na račun osoba homoseksualnog opredjeljenja. Uzinić je također od homoseksualnih osoba zatražio oprost što se osjećaju odbačenima od Crkve i što ne mogu dobiti "obzirno pastoralno vodstvo koje im treba biti zajamčeno".

Gej aktivist Ivan Zidarević kaže da je ovaj istup predstavnika Katoličke crkve od ogromne važnosti i nastavak onoga što godinama poručuje papa Franjo, čije riječi su često pogrešno interpretirane.

- Mnogo župa u svetu je prenelo i prevelo nadbiskupove misli tolerancije i ljubavi. Svaka mu čast na hrabrosti. Oni koji poznaju nadbiskupa rekli bi da je ovo nastavak onoga šta on svakodnevno živi. Mi ostali, koji ga gledamo iza oltara ili ekrana, krstimo se i štipamo po koži da vidimo da li sanjamo ono šta čitamo. Pozitivan je odjek ovih par podeljenih reči koje pokazuju da Crkva treba da bude otvorena za sve, za svakoga sa svim svojim različitostima, uključujući i gej građane među kojima ima izuzetno velik broj vernika laika i praktičara - poručio je Zidarević.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više