Novosti

Politika

Solidarnost će nam pomoći u borbi s pandemijom

Države trebaju slati pomoć tamo gdje je najpotrebnija, kao i organizirati brz i efikasan transport hrane i lijekova, bez obzira na državne granice, poručuju iz Igmanske inicijative

Di4te78h7846dsf1q119kq3ciom

(foto Robert Anić/PIXSELL)

Igmanska inicijativa, asocijacija nevladinih organizacija iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Kosova i Srbije, u utorak je pozvala na solidarnost među državama i ljudima, poručujući da je ta osobina uvjet da se efikasnije nosimo s pandemijom koronavirusa.

Upozoravaju da širenje zaraze podsjeća da osim rata postoje i druge pošasti koje prijete ljudima, ne razlikujući ih ni po rasi ni po nacionalnosti.

‘Danas, kad se događaji redaju brzinom i intenzitetom kao u nekom filmu katastrofe, solidarnost među državama i ljudima uvjet je da se efikasnije nosimo s pandemijom kao što je i nada svima onima koje je nesreća pogodila. Ta se solidarnost očituje i u tome da građani poštuju sve mjere koje sprečavaju širenje zaraze, a da države šalju pomoć tamo gdje je ona najpotrebnija, da organiziraju brz i efikasan transport hrane i lijekova, bez obzira na državne granice‘, stoji u izjavi Igmanske inicijative.

Također su izrazili solidarnost s građankama i građanima Zagreba koje je pogodio snažan potres. ‘Možda ova lekcija nužne izolacije i prirodne katastrofe potakne mnoge da ozbiljno razmisle kolika su vrijednost dobri međuljudski i međususjedski odnosi i kako na ovom svijetu za ljude postoji sasvim dovoljno prijetnji bez potrebe da ih jedni za druge stvaramo‘, zaključuju u izjavi za javnost koju potpisuju kopredsjednici Igmanske inicijative Vehid Šehić za BiH, Branislav Radulović za Crnu Goru, Zoran Pusić za Hrvatsku i Aleksandar Popov za Srbiju.

Da podsjetimo, Igmanska inicijativa osnovana je prije 20 godina s ciljem da aktivno promovira suradnju na području Zapadnog Balkana.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više