Novosti

Politika

Za Mladićeve zločine doživotna kazna izgleda kao simoblična

Igmanska inicijativa uputila je priopćenje povodom pravomoćne presude Ratku Mladiću

Igmanska inicijativa uputila je priopćenje povodom pravomoćne presude Ratku Mladiću u kojem podsjećaju kako je riječ o zadnjoj presudi Međunarodnog rezidualnog mehanizma u Haagu kojom se završava rad ovog međunarodnog suda.

"O zločinima za koje je general Mladić kriv, bilo po zapovjednoj odgovornosti bilo kao direktni nalogodavac, argumentirano se piše već desetljećima i uglavnom se sve zna. Dosta toga i iz svojevremenih izjava samog Mladića i njegovih podređenih, jer kad su se zločini dogodili oni su činjeni u ime država i naroda i nije baš bilo izgledno da će počinioci ikad završiti na sudu. Za najteže od tih zločina, poput genocida u Srebrenici ili višegodišnjeg terora nad građanima Sarajeva, Mladić je sada pravomoćno osuđen. A zločini su bili takvih razmjera da čak i najteža kazna koju je sud mogao izreći, doživotni zatvor, izgleda kao simbolična", stoji u priopćenju.

Iz Igmanske inicijative poručuju i da nije bilo Haaškog suda da bi vjerojatno malo kome od direktnih počinioca ratnih zločina bilo suđeno na domaćim sudovima, a gotovo sigurno nikom od najodgovornijih generala i političara.

"U tom smislu taj sud, ustanovljen rezolucijom UN-a, bio je prilika da se društva u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i BiH lakše suoče s tamnim stranama svoje nedavne prošlosti. Ta prilika nije iskorištena. Većina vodećih političara u našim državama tretira(la) je Haški sud kao 'švedski stol', bira samo ono što im se svidi, pozdravlja osuđujuće presude 'drugoj' strani, a proglašava nepravdom i omalovažava Haaški sud kad su osuđeni počinioci s 'njihove' strane", poručili su te dodali kako bi se države trebale usmjeriti na obeštećenje žrtava i poticanje društvene empatije prema njima, a ne na pokrivanje i prikrivanje zločina nacionalnim zastavama.

"Nepostojanje političke volje i moralne snage da se suoči sa zločinima koji su u njeno ime počinjeni, nedostojno je odgovorne pravne države, a, dugoročno, uvijek se pokazuje štetnim za društvo", zaključili su iz Igmanske inicijative.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više