Novosti

Politika

Spaljivanje Novosti prijavljeno Vijeću Europe

Međunarodna federacija novinara prijavila je platformi Vijeća Europe za zaštitu novinarstva i sigurnosti novinara slučaj javnog spaljivanja tjednika Novosti, kao i brojne prijetnji koje su protekli mjesec pristigle na adresu redakcije

Vgqnrkpmsk58mxz3wbt5jlddc86

(foto Nenad Jovanović)

Međunarodna federacija novinara (IFJ) prijavila je jučer platformi Vijeća Europe za zaštitu novinarstva i sigurnosti novinara slučaj javnog spaljivanja tjednika Novosti, kao i brojne prijetnji koje su protekli mjesec pristigle na adresu redakcije.

U prijavi slučaja, IFJ, u čijem je članstvu i Hrvatsko novinarsko društvo (HND), poziva se i na Regionalnu platformu Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara koja je ranije izvijestila da Dražen Keleminec, predsjednik A-HSP-a, Novosti optužuje za širenje mržnje prema hrvatskom narodu te da od Vlade traži prestanak financiranja manjinskog tjednika.

Međunarodna federacija novinara također je upozorila platformu Vijeća Europe da su novinari i novinarke Novosti izloženi brojnim prijetnjama, uključujući i prijetnje smrću.

Podsjetimo, Keleminec je okružen nekolicinom podržavatelja u roku od deset dana, u dva navrata spalio primjerke Novosti i to u strogom centru Zagreba, odnosno ispred ureda Srpskog narodnog vijeća i redakcije Novosti. Ministarstvo unutarnjih poslova je prošli tjedan izvijestilo da je policija utvrdila kako postoji sumnja da je Keleminec počinio kazneno djelo javnog poticanja na mržnju i nasilje te da je prijavljen nadležnom državnom odvjetništvu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više