Novosti

Kronika

Spašen grob Barbare Turze

Udruženje "Kordunašica" će preuzeti održavanje groba Barbare Turze na karlovačkom Židovskom groblju, majke 22-godišnje narodne heroine Herte Turze koju su ustaše strijeljali 1941.

Grobno mjesto gdje je sahranjena Barbara Turza, majka narodne heroine Herte Turze, neće se nikome prodati niti će se prekopati. Grobno mjesto se nalazi na karlovačkom Židovskom groblju, a namjera da se proda ili prekopa je uzrokovana višegodišnjim neplaćanjem godišnje grobne naknade. Tako govore i obrazlažu u karlovačkom gradskom komunalnom poduzeću Zelenilo koje se brine o gradskim i prigradskim grobljima. Nije ovo prvi, a nažalost neće biti ni posljednji put da se nešto slično događa zbog neplaćanja. Dug od 2073,73 kune nastao je od 2003.godine, od kada se nije plaćala grobna naknada i platilo ga je udruženje "Kordunašica", osnovano 2019., čija je predsjednica rođena Zagrepčanka porijeklom sa Korduna Tatjana Vujičić Vlačić, a koje njeguje kulturnu, umjetničku, običajnu, životnu i antifašističku tradiciju Korduna.

Udruženje će od Zelenila dobiti rješenje o korištenju grobnog mjesta, njegovom održavanju i daljnjem plaćanju godišnjih grobnih naknada, a u planu je postavljenje prigodne spomen ploče koja bi trebala trajno obilježiti mjesto vječnog počinka majke hrabre karlovačke ilegalke i heroine koju su ustaše strijeljali sa 22 godine, 1941. godine, kao najmlađu komunistkinju u Hrvatskoj. I Herta počiva na karlovačkom Židovskom groblju, u zajedničkoj grobnici sa drugim strijeljanim antifašistima.

Slične spomen ploče Udruženje je postavilo na brojne antifašističke spomenike na Kordunu i uredilo ih, a među posljednjima su bili ploča dr. Mariji Šlezinger na partizanskoj bolnici na Petrovoj gori i ploča na spomeniku u Hrvatskom Blagaju ubijenim Srbima na Đurđevdan 6. maja 1941.

Komunalci naprosto na grobna mjesta čija naknada nije plaćena desetak ili više godina ostave u plastičnu foliju napisanu opomenu za plaćanje. Ako se ne plati, oglasi se prodaja u lokalnim novinama i grobno mjesto dobije novog vlasnika. Naravno, nitko se nije zapitao niti se sjetio da pokojnici sa Židovskog groblja, kao i sa znatnog dijela pravoslavnog, često puta više nemaju nasljednika niti rodbine koji bi brinuli o grobu jer su stradali u genocidu u Drugom svjetskom ratu ili umrli kasnije bez nasljednika. Mnogi od tih pokojnika zadužili su grad pa bi bilo logično da sam grad brine o njihovim posljednjim počivalištima, pa tako i o grobu majke narodne herione Herte Turze. Prema Ustavu, Republika Hrvatska se temelji na antifašizmu i ZAVNOH-u.

Hertina majka je jedva preživjela rat, a kasnije je u socijalističkoj Jugoslaviji, sve do 1990., društvo je brinulo o njoj i kasnije nakon smrti i o njenom grobu. Po Herti je nazvana početkom 1960-tih godina izgrađena nova osnovna škola, među prvima sa sportskom dvoranom, u karlovačkom gradskom naselju Banija i jedna od najmodernijih u Hrvatskoj, ako ne i šire. Često puta u posjet učenicima dolazila je Hertina majka Barbara, čega se dobro sjeća i autor ovih redaka. Sličnu sudbinu doživjeli su i mnogi Srbi sahranjeni u prošlom stoljeću na karlovačkom pravoslavnom groblju. O nekim grobovima brigu su preuzele karlovačke i regionalne srpske organizacije.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više