Novosti

Kronika

Heroj otpora

U kući narodnog heroja Vase Đurđevića - Turčina (1923. - 1944.) osnovana je prva ilegalna partizanska grupa na području Vukovara te se nalazila štamparija za izradu propagandnog materijala

Large heroj otpora

Lazo Đokić pred Đurđevićevom bistom

Komemorativnim skupom ispred spomenika s bistom narodnog heroja Vase Đurđevića - Turčina, u Bršadinu je, u organizaciji UABA opštine Trpinja, obeležena 77. godišnjica oslobođenja od fašizma u Drugom svetskom ratu. U jedinicama NOVJ učestvovalo je 172-oje meštana Bršadina od kojih je 46 poginulo u borbi, a 24 osobe su bile žrtve fašističkog terora. Najistaknutiji među njima bio je Vaso Đurđević-Turčin (1923. - 1944.) u čijoj kući je osnovana prva ilegalna partizanska grupa za područje Vukovara i okoline.

- Bio je to štab na čijem su čelu bili Đoko Patković iz Bobote i Drago Marušić-Španac iz Zagreba. Vaso je učestvovao u formiranju prvih partizanskih grupa na širem području skupljajući oružje i sanitetski materijal, dok je u njegovoj kući bila štamparija za izradu propagandnog materijala – podsetio je Lazo Đokić, potpredsednik SABA Republike Hrvatske i Zajednice antifašističkih udruženja u Vukovarsko-sremskoj županiji.

Iz kuće Đurđevića poginula su i Vasina dva starija brata, a majka i sestra su streljane na Dudiku. Vaso je čudom izbegao Dudik nakon čega je otišao u partizane. Poginuo je 30. maja 1944. kada su njegovu Udarnu grupu Diljskog vojnog područja, u okolini Bršadina, opkolile jake nemačke snage. Po završetku rata posmrtno je odlikovan ordenom za hrabrost, a 1951. godine je proglašen narodnim herojem.

- Sećam se kada su jednom tražili Vasu Đurđevića u selu, sve nas su zatvorili u crkvenu portu i od pravca Nuštra prema nama uperili mitraljeze. Pretili su nam da će nas sve pobiti ako ga ne nađu. Moja sestra je bila skojevka tako da sam kao dete često prenosio pisma koja mi je davala - priča 84-godišnji Milutin Vukičević.

- Poruka ovog skupa je da se nikad ne zaboravi ono što je bilo i što su naši preci pružili nama; slobodu koju revizionisti pokušavaju okrenuti, da dželati postanu žrtve, a žrtve dželati. To je njihov cilj, a naš cilj je da to sprečimo – poručio je Rajko Milosavljević, predsednik antifašističkog udruženja opštine Trpinja. Vence su, uz domaćine, položile brojne delegacije: iz Adaševaca, Apatina, Rastine, Inđije, Bijeljine, Distrikta Brčko, Srebrenika, Osijeka, Belog Manastira, Mirkovaca, Vukovara i Borova. Iz Sremske Mitrovice svake godine dolazi predsednik SUBNOR-a Rada Korica-Bata.

- Dolazim u Hrvatsku od 2009. godine jer to je naša obaveza, da se ne zaboravi. Ne odričemo se naših predaka koji su dali živote za slobodu, da živimo u miru – kaže Korica. Svojih predaka ne odriču se ni Bršadinci. Najveća ulica koja se proteže državnom cestom kroz ovo naselje i lokalno kulturno-umetničko društvo nose ime Vase Đurđevića.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više