Novosti

Politika

Oskvrnuta grobnica narodnih heroja u Beogradu

Nepoznate osobe grafitima su išarale biste Ive Lole Ribara, Đure Đakovića, Moše Pijade i Ivana Milutinovića te na granitnoj ploči uz četiri ćirilična slova S, crvenim sprejom napisale ‘Smrt komuni‘

Gq3iux6hebbf0gz1k00pgizt2y4

Išarani spomenici na Beogradskoj tvrđavi (foto JP 'Beogradska tvrđava')

Zbog uništavanja spomenika narodnim herojima Đuri Đakoviću, Ivanu Milutinoviću, Ivi Loli Ribaru i Moši Pijadi na Grobnici narodnih heroja u Beogradu javna ustanova 'Beogradska tvrđava' podnijela je kaznenu prijavu protiv nepoznatih osoba, uz uvjerenje – kako su rekli - da će počinioci biti pronađeni i sankcionirani. Na granitne ploče na grobnim mjestima narodnih heroja ispisan je crvenim sprejom grafit 'Smrt komuni' i išarane biste četvorice poznatih partizana.

Grobnica je, inače, podignuta 1948. godine ispod Kalamegdanske tvrđave kada su i upisana imena narodnih heroja Ivana Milutinovića i Ive Lole Ribara, dok je Đuro Đaković premješten godinu kasnije, a Moša Pijade sahranjen 1957. godine. Biste su rad kipara Stevana Bodnarova iz 1949. godine, dok je onu Moše Pijade napravio Slavoljub Stanković.

Odlukom Skupštine grada Beograda, inače, Grobnica narodnih heroja proglašena je za spomenik kulture 1983. godine i ispisivanje grafita predstavlja uništavanje kulturnog dobra, zbog čega je 'Beogradska tvrđava' i podnijela prijavu.

Iz JU 'Beogradska tvrđava' podsjećaju da ti spomenici čuvaju sjećanje na njenu dugu i burnu historiju, koju svi zajedno moramo sačuvati, te apeliraju na sve posjetioce da ne skrnave spomenike kulture i ne uništavaju kulturno naslijeđe Beogradske tvrđave i grada Beograda.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više