Novosti

Društvo

Stoti rođendan narodnog heroja

Uz harmoniku i pjesmu ‘Po šumama i gorama’ stoti rođendan proslavio je vojvođanski partizanski borac i narodni heroj Petar Matić Dule, oštar kritičar nacionalističkih politika koje su dovele do ratova 1990-ih

D78pifsvu42gopsms39fm2bbh82

Pjevajući s drugovima uz harmoniku partizansku pjesmu ‘Po šumama i gorama’, vojvođanski partizanski komandant i narodni heroj Petar Matić Dule proslavio je u ponedjeljak 6. srpnja svoj stoti rođendan.

‘Kao što vidite ili znate, imam sreću ili nesreću, ne znam šta da kažem, da sam doživeo sto. Ja sebe u ovom trenutku vraćam u prošlost, u mladost’, kazao je Matić prije nego što je krenula pjesma.

Petar Matić Dule rođen je 6. srpnja 1920. u imućnoj zemljoradničkoj obitelji u mjestu Irig u Vojvodini, a član Komunističke partije Jugoslavije postao je 1940. godine. Nakon fašističke okupacije Jugoslavije radio je na organizaciji ustanka u Srijemu i formiranju prvih tamošnjih partizanskih odreda. Bio je isprva komandant jednog bataljona, od 1943. komandant Treće vojvođanske udarne brigade, a od 1944. komandant Šeste vojvođanske udarne brigade u čijim je borbama s Nijemcima na Fruškoj gori ranjen u grudi. Liječi se u Italiji i vraća u borbu kao komandant Srijemske operativne zone pri Glavnom štabu NOV i PO Vojvodine. Nakon rata školuje se u Sovjetskom Savezu i potom obavlja razne visoke dužnosti u JNA dok 1980. nije umirovljen u činu general-pukovnika. Nosilac je čitavog niza poratnih odlikovanja, a Ordenom narodnog heroja odlikovan je 1951. godine. Bio je član CK SKJ i narodni poslanik Skupštine Srbije i Savezne skupštine, a od 1982. do 1986. i član Predsjedništva CK SKJ. U proljeće 1988. izabran je za predsjednika Saveznog odbora SUBNOR-a, ali već u listopadu iste godine odlazi s tog mjesta zbog sukoba s rukovodstvom SR Srbije, odnosno protivljenja srpskom nacionalizmu i politici Slobodana Miloševića, koji je htio silom mijenjati odnose u Jugoslaviji. Ratovi devedesetih teško su ga pogodili.

‘Kada je počeo taj sramni rat, verujte mi da sam s jedne strane bio srećan da su mnogi od mojih drugova mrtvi, pa ne mogu da vide šta su sve ti besprizorni ljudi učinili od onoga što smo mi krvlju sagradili’, kazao je u intervjuu za magazin BH Dani prije tri godine, kada je ustvrdio i da JNA, odnosno Vojska Jugoslavije iz 1990-ih, nema ništa zajedničko s partizanskom vojskom i JNA u kojoj je on bio general.

‘Te dve vojske nemaju nikakvih dodirnih tačaka! Kako Ratko Mladić i ja možemo biti generali iste vojske?! Kako?! Nemojte, molim vas…’, kazao je Petar Matić Dule, jedan od posljednjih, a možda i zadnji živući narodni heroj nekadašnje države, koji je žestoki kritičar i današnje nacionalističke atmosfere u Srbiji te povijesnog revizionizma, osobito rehabilitacije četnika Draže Mihailovića i njihovog izjednačavanja s partizanima.

Video s proslave Matićevog rođendana možete pogledati ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više