Novosti

Društvo

Spomen šetnja počela zabranom

Documenta protestirala zbog ometanja pristupa Francuskom paviljonu kao mjestu sjećanja na holokaust i druge genocide

Large setnja

Sudionici Documentine spomen šetnja po Zagrebu

Nevladina organizacija Documenta – centar za suočavanje s prošlošću uputila je javni protest jer je 8. maja učesnicima spomen šetnje organizirane povodom 78. godišnjice oslobođenja Zagreba i početka crowdfunding kampanje "Zagreb pamti otpor" zabranjen pristup zgradi nekadašnjeg Francuskog paviljona u krugu Studentskog centra.

"Prosvjedujemo zbog ometanja pristupa mjestu sjećanja na holokaust i druge genocide. Posebno je mučno što je do neugodne situacije došlo u godini u kojoj Hrvatska predsjeda Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA). Pitamo se je li sličan postupak doživjela i neka druga grupa zainteresiranih građana i građanki", ističu u Documenti i traže da Studentski centar osigura slobodan pristup Francuskom paviljonu.

Predlažu i da Grad Zagreb info pločama obilježi Francuski paviljon i druga ključna mjesta stradanja i otpora iz vremena Drugog svjetskog rata u Zagrebu i osigura preduvjete za učeničke i studentske posjete tim mjestima.

U saopćenju se daje opis nemilog događaja.

- O spomen šetnji mjestima otpora i stradanja po Zagrebu informirali smo MUP, pa je uz 15-ak učesnika bila prisutna i policijska pratnja, neophodna zbog učešća predstavnika diplomatskog kora. Osim veleposlanika Izraela Garyja Korena, u spomen šetnji sudjelovali su diplomati iz Švedske, Danske i Slovenije te ravnatelj Austrijskog kulturnog foruma, kao i zastupnik Skupštine grada Zagreba Vilim Matula - ističu iz Documente.

"Prilikom uvodnog govora voditeljice Documente Vesne Teršelič okupljenima se obratio zaštitar iz tvrtke Bilić-Erić i poručio da se trebamo udaljiti od zgrade Francuskog paviljona. Nakon što su se okupljeni pomaknuli do ogradom i trakom označene granice, pristupila su im dva djelatnika zaštitarske službe i nakon telefonskog razgovora s nadređenim, pokušala legitimirati i popisati okupljene, što su odbili".

"Voditeljica šetnje Tena Banjeglav iz Documente je ispred ograde dovršila svoj govor posvećen žrtvama holokausta i genocida u Drugom svjetskom ratu, iako je njeno izlaganje bilo otežano inzistiranjem zaštitara da napustimo dvorište Studentskog centra. Vilim Matula i drugi okupljeni više su puta naglasili da je riječ o javnom prostoru, ali zaštitari su ponavljali kako imaju uputu da moramo napustiti prostor. Policija je zaštitarima objasnila da ćemo napustiti prostor kad završimo program. Nakon izlaska iz dvorišta SC-a spomen šetnja se normalno nastavila", ističu aktivisti Documente.

Documenta podsjeća da je Francuski paviljon jedini dio nekadašnjeg Zagrebačkog zbora, sajma koji je djelovao od početka 20. vijeka do 1941. koji se može vidjeti u izvornom obliku.

- Upravo zbog puno slobodnog prostora i blizine željezničke pruge od lipnja 1941. prostor Zagrebačkog zbora korišten je kao sabirni logor za Židove, Srbe, komuniste, ilegalce i druge žrtve NDH. Zbog vidljivosti logora i njegovih zatočenika stanovnicima ulica u centru grada, ustaše su logor zatvorili već krajem ljeta 1941.", naglašava se.

Rješenjem Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, Francuski je paviljon 2003. godine upisan u Registar nepokretnih kulturnih dobara, a prije nekoliko godina je obnovljen i u njemu se održavaju razne izložbe.

Iz Documente naglašavaju da su okupljeni stajali na površini javnog prostora bez razglasa, transparenata ili drugog vidljivog znakovlja, ali i da su do tada održali više spomen šetnji koje su započinjale ispred Francuskog paviljona i da im nitko nije tražio dozvolu jer je riječ o javnom prostoru.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više