Novosti

Kronika

Спoмeници изникли из шикaрe

Tврткa ЛИKA-ВР EЦO из Врeпцa, с дирeктoрoм Бoгдaнoм Kрajнoвићeм и уз пoмoћ гoспићкo-смиљaнскoг пaрoхa Дрaгaнa Mихajлoвићa, у спoмeн нa стрaдaлe Смиљaнчaнe дoнирaлa je чишћeњe грoбљa у тoм сeлу

Pravoslavno groblje u Smiljanu, odmah do Memorijalnog centra Nikole Tesle, rodne kuće slavnog naučnika i crkve sv. Petra i Pavla u kojoj je službovao njegov otac, niz godina je zaraslo u šikaru, a s godinama je izrasla i mlada šuma čija su stabla nicala po grobovima.

Raščišćen je bio samo dio groblja neposredno uz crkvu na kojem je grobnica u kojoj počivaju ostaci 530 mještana Smiljana koje su ustaše pobile 1941. godine te još 30 civila pobijenih prilikom povlačenja ustaša u martu 1945, što je ukupno činilo 90 posto stanovništva koliko je selo imalo do rata.

Značajan dio groblja u avgustu prošle godine raščistila je firma LIKA-VR ECO d.o.o. iz Vrepca, specijalizirana za uređenje okoliša, čišćenje groblja i uređivanje parkova. To je bila njihova donacija - poklon u spomen na Smiljančane, Tesline sunarodnjake kojih više u Smiljanu nema. Kako tada nisu uspjeli raščistiti cijelu površinu groblja, čekali su povoljan moment da to dovrše. I dočekali – 2. maja ekipa na direktorom firme Bogdanom Krajnovićem uz pomoć gospićko-smiljanskog paroha Dragana Mihajlovića posjekla je sva stabla i žbunje.

Ostala je samo niska vegetacija koja će se od sada moći redovno kositi bez mehanizacije, a stari spomenici, s obzirom da je groblje starije i od crkve sagrađene 1765. godine, ponovo su vidljivi.

Tu se vidi očita nebriga vlasti koja je godinama puštala da groblje zarasta u vegetaciju, ali srećom pojedinci kojima je stalo da se sačuva historija ovog kraja spriječili su da groblje netragom nestane u šikari. A po najavama o. Dragana, nastavit će se s uređenjem groblja,od uređenja prostora oko grobnice do postavljanja betonskih ploča i stepenica s obzirom da se groblje nalazi na padini brda i prilično je neravno.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više