Novosti

Politika

Sramotan istup Miroslava Škore o incidentu u Starim Jankovcima

Molimo odgovorne da incident u Starim Jankovcima ne koriste kako bi dodatno narušili međuetničke odnose, već da osude nasilje i mržnju neovisno o tome tko su počinitelji, poručuju iz SNV-a komentirajući nasilje i medijske istupe Miroslava Škore

Large skoro foto

Miroslav Škoro (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Srpsko narodno vijeće reagiralo je na incident u Starim Jankovcima, kada je brutalno napadnut 28-godišnji Vinkovčanin, o čemu proteklih dana izvještavaju hrvatski mediji izbacujući naslove u kojima se ističe etnička pripadnost počinitelja.

"Vinkovčanina u Starim Jankovcima napali su prije svega mržnjom ispunjeni mladići. Srpsko narodno vijeće osuđuje ovaj, kao i svaki budući akt nasilja koji je potaknut vjerskom, etničkom, ideološkom ili bilo kojom drugom (manjinskom) pripadnošću. Očekujemo da policija utvrdi činjenice i kazni odgovorne, fizičko je nasilje nedopustivo. Molimo sve odgovorne, kao i aktere na političkoj sceni, da ovaj događaj ne koriste kako bi dodatno narušili međuetničke odnose na istoku Hrvatske, već upravo suprotno, da osude nasilje i mržnju, i to svakoga puta, neovisno o tome tko su počinitelji. Već duže vrijeme i sami upozoravamo na desetine etnički motiviranih incidenata na istoku Hrvatske, stoga i ovaj put šaljemo apel da se spirala nasilja hitno zaustavi", stoji u reagiranju SNV-a.

SNV reagira na niz tekstova objavljenih u medijima o fizičkom sukobu i teškim ozljedama mladića iz Vinkovaca do kojih je došlo, kako je kazao, jer je tražio da se u ranim jutarnjim satima na zabavi u Starim Jankovcima pusti pjesma Miroslava Škore, donedavnog predsjednika Domovinskog pokreta. Škori je taj incident bio povod da posjeti mladića i u utorak održi tiskovnu konferenciju gdje je rekao da su napadači bili pripadnici srpske nacionalne manjine.

Retorikom ekstremne desnice Škoro se obrušio i na naš tjednik i kazao da u Hrvatskoj postoje dvostruka mjerila za "neke stvari", jer - kako je rekao - iako trebamo biti ponosni na razinu zaštite manjina u našoj zemlji, ima slučajeva poticanja netrpeljivosti i s njihove strane.

"Ne znam što bi trebao biti razlog, koja rečenica, koja skladba, koji potez da se nekoga ovako unakazi, pogotovo u zemlji u kojoj imamo radijsku postaju koja se financira jednim dijelom i našim novcima i koja vrti isključivo glazbu koja mnogima nije simpatična, a kolokvijalno se naziva 'cajkaškom' glazbom, posebice zato što se iz državnog proračuna financiraju i neke tiskovine koje često na osebujan način šire govor netrpeljivosti, pa čak i mržnje", rekao je i onda dodatno zaoštrio upitajući radi li se o posljedici djelovanja određenih osoba u javnom i političkom životu i zaključio da je prošlog tjedna pripadnik srpske nacionalne manjine u Saboru generalu Hrvatske vojske vikao "ti si se izvukao".

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više