Novosti

Manjinski zastupnik

Срaмoтaн oднoс прeмa жртвaмa

Oнимa кojимa су oдбиjeни тужбeни зaхтjeви, нaлoжeнo je плaћaњe висoких пaрничних трoшкoвa у кoрист Хрвaтскe. Нaд грaђaнимa кojи су у нajвeћeм брojу случajeвa нa грaници сирoмaштвa, пoкрeћe сe oврхa, чимe сe oни виктимизирajу уз нeгaтивнe пoсљeдицe пo њихoвo здрaвљe

Large sabor milo%c5%a0evi%c4%86

(foto Duško Jaramaz/PIXSELL )

U slobodnom govoru zastupnik SDSS-a Boris Milošević zatražio je da se pronađe pravedno rješenje za nepravedno postupanje države prema Dubravki Jagodić i Milanu Šaponji koji su kao žrtve zločina iz 1992. tražili materijalnu satisfakciju za svoju pretrpljenu bol. Žrtve su u tom svom traženju odbijene uz obavezu da državi nadoknade troškove zastupanja - 60.000 kuna s kamatama, a Ministarstvo financija birokratski je odbilo zahtjev za otpis potraživanja.

- Ustavni sud je nedavno zaključio da je nalogom države da naplati troškove zastupanja poremećena "pravedna ravnoteža" između zahtjeva od općeg interesa zajednice i zahtjeva za zaštitu temeljnih prava pojedinaca, odnosno prava podnositelja na mirno uživanje njihove imovine. Ustavni sud smatra da je došlo do povrede ustavnih prava i prava zajamčenih Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, ali je u vrijeme kad je donio tu odluku država žrtvama zločina već naplatila 30.000 kuna - rekao je Milošević.

Onima kojima su odbijeni tužbeni zahtjevi, naloženo je plaćanje visokih parničnih troškova u korist Hrvatske. Nad građanima koji su u najvećem broju slučajeva na granici siromaštva, pokreće se ovrha, čime se oni viktimiziraju uz negativne posljedice po njihovo zdravlje.

- Država im ovrhom sjeda na mirovine ili na njihove obiteljske kuće koje se oglašavaju na bubnju za prodaju. To je sramotno i ničim se ne može opravdati - naglasio je Milošević. Naveo je također primjer sestara Radmile i Mirjane Vuković, kojima su tokom "Bljeska" u Medarima ubijeni roditelji i sestra te im prijeti ovrha nad nekretninama kako bi država namirila troškove parnice kojom su one bezuspješno tražile nadoknadu štete zbog gubitka članova obitelji. Europski sud za ljudska prava je kroz više svojih odluka zaključio da dosuđivanje visokih iznosa troškova državi, s obzirom na sve okolnosti takvih predmeta, predstavlja ponovnu viktimizaciju žrtava teškog kršenja ljudskih prava i prevelik teret za podnositelje.

- Takvu praksu je sad preuzeo i Ustavni sud RH. Sada je na Vladi da stane s ovrhama. Za početak, predlažem da prvi korak bude povrat naplaćenih 30.000 kuna od Dubravke Jagodić i Milana Šaponje - zaključio je Milošević.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više