Novosti

Politika

Srbi u Bjelovaru oduvijek žive život, a ne suživot

Ljepotu hrama Svete Trojice u Bjelovaru, najveće crkva Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, koju su narušili ustaški vandali, ukrasili su najugledniji hrvatski slikari poput Celestina Medovića, Bele Čikoša Sesije i Ivana Tišova

Large crkva

Oskvrnuti hram Svete Trojice u Bjelovaru (foto VSNM Bjelovar)

Na ustaške i nacističke grafite ispisane na bjelovarskoj pravoslavnoj crkvi u četvrtak ujutro reagiralo je bjelovarsko Vijeće srpske nacionalne manjine.

"Izražavamo tugu i žaljenje zbog situacije koja nas je zatekla jutros. Nepoznati počinitelj ili više njih noćas su hram Presvete Trojice išarali ustaškim i neonacističkim znakovljem te onom, sad već nebrojeno puta ponovljenom frazom 'Za dom spremni'.

Podsjećamo da je hram Svete Trojice najveća crkva Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, a datira s kraja 18. stoljeća. Njegovu ljepotu dodatno naglašava ikonostas s ikonama najuglednijih hrvatskih slikara tog vremena: Celestina Medovića, Bele Čikoša Sesije i Ivana Tišova. Nažalost, ovo nije prvi put da se naš hram nalazi na meti vandala. Poticati mržnju u društvu na ovaj najprizemniji način je ne samo bolesno, već i opasno", ističe gradsko Vijeće.

"Zahvaljujemo gradonačelniku Hrebaku i dogradonačelniku Brajdiću koji su ovaj čin najoštrije osudili te brzoj reakciji bjelovarske policije. Također hvala svim našim sugrađanima koji su svojim komentarima na društvenim mrežama pružili podršku parohu Maksimoviću i bjelovarskim Srbima. U nadi da će policija biti efikasna, a počinitelji ovog nedjela biti što prije pronađeni i kažnjeni, želimo napomenuti kako smatramo da ovi simboli mržnje nisu stav većinskog naroda", naglašava VSNM Bjelovara.

"Ovaj nemili događaj neće obeshrabriti naše Vijeće u njegovom glavnom zadatku, zaštiti i unapređenju nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta Srba u Bjelovaru. Također, pružamo potpunu podršku parohu Maksimoviću u daljnjem radu. Naš stav je i dalje isti, Srbi u Bjelovaru oduvijek žive život, a ne suživot i ne pristajemo na ništa manje od toga", zaključuje se u izjavi.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više