Novosti

Politika

Srbija imenovala komesara za nestale

Porodice čiji su najdraži nestali pre skoro 30 godina moraju da dobiju informacije o njihovoj sudbini, bez obzira kojem narodu oni pripadaju i koju su ulogu imali tokom ratnih zbivanja, poručio je Veran Matić

Dql3wxfitr9i2y1hv2p4yjh8lt5

Veran Matić (foto Danijel Berković/PIXSELL)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić imenovao je Verana Matića za svog specijalnog izaslanika za rješavanje pitanja nestalih s Hrvatskom. On će surađivati s Ivicom Vrkićem, posebnim savjetnikom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za pitanja nestalih i gradonačelnikom Osijeka. Vlasti obiju država pitanje nestalih smatraju prioritetnim zadatkom, a to je navedeno i u Deklaraciji o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske koja je potpisana 20. juna 2016. godine u Subotici.

Veran Matić javnosti je poznat kao nekadašnji direktor i glavni urednik radiotelevizije B92 te kao organizator brojnih humanitarnih akcija i niza međunarodnih konferencija o suočavanju s prošlošću. ‘Porodice čiji su najdraži nestali pre skoro 30 godina moraju da dobiju informacije o njihovoj sudbini, bez obzira kojem narodu oni pripadaju i koju su ulogu imali tokom ratnih zbivanja. Pitanje nestalih je kao humanitarno i civilizacijsko pitanje važno i za suočavanje sa prošlošću, kao i za demokratizaciju društva, vladavinu prava i evropske integracije’, poručio je Matić u pisanoj izjavi neposredno nakon imenovanja.

‘Cilj nam je da doprinesemo da se efikasnije primenjuju svi potpisani sporazumi i protokoli, pomognemo da saradnja između institucija koje se bave pitanjem nestalih bude efikasnija i unutar Srbije i Hrvatske, kao i da se unaprede kapaciteti institucija u čijim je nadležnostima potraga za nestalima’, istakao je Matić, koji će uz komunikaciju s građanima, udruženjima nestalih i nevladinim organizacijama koje se bave suočavanjem s prošlošću nastojati da se otvore arhive kako bi se pospješila potraga.

Naime, po riječima predsjednika Komisije za nestala lica Srbije Veljka Odalovića, do sada je utvrđena sudbina 70 posto od ukupno 40.000 ljudi nestalih u ratovima 1990-ih. Tijela 4000 žrtava, koja su u zavodima za sudsku medicinu u više gradova nekadašnje Jugoslavije, još nisu identificirana. Hrvatska još traga za 1533 nestale osobe i ostacima 419 osoba. Srpska državna komisija od Hrvatske potražuje verifikaciju 695 nestalih osoba, ekshumaciju 74 i identifikaciju oko 900 već ekshumiranih.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više