Novosti

Kronika

Српски дoм у сeптeмбру

Нaстaвљajу сe рaдoви нa грaђeвини у Вукoвaру: Двoрaнa у нaстaвку кoмплeксa имaћe 220 сeдиштa и кoристићe сe зa oдржaвaњe рaзних мaнифeстaциja

Isirtivt4lwgjdx2wijd4r6phlo

Srpski dom Vukovar

Radovi na obnovi i dogradnji Srpskog doma u Vukovaru privode se kraju. Stara zgrada iz 1904. godine s rekonstruisanom fasadom trebala bi biti potpuno obnovljena i uređena do sredine aprila, dok se završetak multifunkcionalne dvorane izgrađene u dvorištu očekuje do kraja septembra ove godine.

- Prva faza koja je finansirana sredstvima iz Republike Srbije uskoro završava što s nestrpljenjem očekujemo. Taj deo će biti konzerviran dok ne bude završen i aneks, tj. multifunkcionalna dvorana. Imamo poteškoća jer nisu obezbeđena dodatna sredstva za završetak radova, ali ćemo deo pokušati da osiguramo preko Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara. Verujemo da će oba objekta biti završena do kraja devetog meseca. Nakon toga bi mogli biti osveštani Saborna crkva Svetog oca Nikolaja i Srpski dom - priča predsednik Upravnog odbora Srpskog doma Vojislav Stanimirović.

Prizemlje ovog zdanja predviđeno je za biblioteku i kancelarije za sveštenike, srpske organizacije i udruženja, na spratu će biti sale za sastanke, a u potkrovlju smeštajni kapaciteti za goste kulturnih programa. Dvorana u nastavku kompleksa imaće 220 sedišta i koristiće se za održavanje raznih manifestacija.

Obnova Srpskog doma u Vukovaru započela je krajem 2017. godine. Vlada Republike Srbije izdvojila je milion evra, a milion i po kuna osigurano je iz Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara. Za završetak čitavog kompleksa nedostaje još oko tri miliona kuna.

- Ulična zgrada je koštala 7,5 miliona kuna, a vrednost izgradnje multifunkcionalne dvorane je 4,5 miliona kuna. Uređene su podrumske prostorije koje se nalaze ispod dvorane, a uradili smo i potkrovlje u centralnoj zgradi. To su sve dodatni radovi. Čekaju nas uređenje okoliša i izgradnja parkinga unutar crkvene porte te opremanje prostora - navodi Stanimirović.

Srpski dom u Vukovaru je u zajedničkom vlasništvu Srpske pravoslavne crkvene opštine Vukovar, Zajedničkog veća opština i Srpskog narodnog veća. Zgrada je 2017. godine otkupljena od firme Velepromet za milion i 650 hiljada kuna, od čega je najveći deo donirala Vlada Republike Srbije.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više