>

novosti logo

Društvo Društvo
Piše Ana Brakus

Stado odlučuje

Unatoč deklarativnoj izjavi HBK-a, antimanjinsku referendumsku inicijativu javno su podržali brojni u Crkvi, među kojima nadbiskup Đuro Hranić, biskupi Vlado Košić i Zdenko Križić, don Damir Stojić i pater Ike Mandurić, a potpisi se, uz crkveni blagoslov, prikupljaju ispred crkava diljem Hrvatske

Osmog marta, na Međunarodni dan žena, premijer Andrej Plenković najavio je na sjednici Vlade da će Istanbulska konvencija biti vrlo brzo ratificirana, u narednim tjednima. Istoga dana Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik Hrasta, konzervativne stranke pod vodstvom Ladislava Ilčića, najavio je pokretanje referenduma o tom pitanju. Samo mjesec dana kasnije, doznaju Novosti iz Ministarstva uprave, HDZ-ov ministar Lovro Kuščević potpisao je odluku o osnivanju Radne grupe za izradu Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe. Tim će se zakonom izravno uređivati i pitanje financiranja referenduma. Ovog tjedna ta radna skupina, pod vodstvom HDZ-ove Josipe Rimac, održat će svoj već treći sastanak, potvrđeno je Novostima iz Ministarstva. Taj neobično brz ritam povezan je, naravno, s obje aktualne referendumske inicijative. Ona koju je još prije dva mjeseca najavio Zekanović nazvana je ‘Istina o Istanbulskoj’ i usmjerena je na otkazivanje Istanbulske konvencije, ratificiranog međunarodnog dokumenta usmjerenog na sustavniju zaštitu žena. Druga je inicijativa ‘Narod odlučuje’ Željke Markić, usmjerena na degradiranje prava nacionalnih manjina i statusa njihovih saborskih zastupnika te na povećanje šansi za ulazak u Sabor pripadnicima ekstremne desnice. Obje inicijative, uz žestoku podršku Katoličke crkve, predstavljaju izravnu prijetnju za sadašnje vodstvo HDZ-a, ionako načeto unutarstranačkim sukobima te opterećeno aferom s konzultantima koji su pisali Lex Agrokor, pa dobili unosne poslove u restrukturiranju. Zbog toga je ovog tjedna ostavku podnijela potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, a SDP je u proceduru uputio zahtjev za raspuštanje Sabora.

Troskot je ispričao Večernjem listu kako je došlo do njegovog preobraćenja i uključenja u zajednicu Srce Isusovo: ‘Nakon jednog večernjeg izlaska pijan sam izašao iz jednog kafića u središtu Zagreba…’

Prikupljanje potpisa za obje referendumske inicijative započelo je 13. svibnja, a završit će u nedjelju, 27. svibnja. Ministarstvo uprave je ovog tjedna objavilo da je u registru birača prvog dana prikupljanja potpisa upisano 3.747.409 hrvatskih državljana s prebivalištem u Republici Hrvatskoj. Referendumske inicijative trebaju prikupiti potpise deset posto upisanih birača, odnosno 374.740. U tome im, potpuno je jasno nakon nekoliko dana prikupljanja potpisa, bez obzira na dimnu zavjesu nabačenu prošlog tjedna priopćenjem Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK), itekako pomaže Katolička crkva. Iako je Stalno vijeće HBK-a poručilo da se zabranjuje prikupljanje potpisa u sakralnim prostorima, teško je povjerovati da je ijedna od referendumskih inicijativa to i očekivala. Ono što je očekivano, to je i postignuto. Potpisi se prikupljaju ispred crkava diljem Hrvatske, gdje obje referendumske inicijative, uz crkveni blagoslov, imaju postavljene štandove. Iz HBK-a je u istom priopćenju bilo poručeno i da se referendumske inicijative ne bi trebale reklamirati s oltara prilikom održavanja misa. Da je ta poruka samo deklarativnog karaktera pokazuju brojni primjeri svećenika, ali i biskupa.

Tako je primjerice sisački biskup Vlado Košić na stranicama svoje biskupije objavio dopis koji je uputio svim svojim župnicima i svećenicima, a koji je u direktnoj suprotnosti sa spomenutom porukom HBK-a. ‘Dođu li vam njihovi volonteri, dopustite im potpisivanje ispred crkava i pastoralnih prostora i na kraju mise s narodom objavite tu aktivnost i pozovite vjernike da se odazovu i potpišu peticiju. Upozorite vjernike da potpisati mogu samo punoljetne osobe i da za to trebaju ponijeti neki svoj identifikacijski dokument, najbolje osobnu iskaznicu’, objavio je Košić na internetskim stranicama svoje biskupije.

Referendume ekstremne desnice podržao je i gospićko-senjski biskup Zdenko Križić koji je poručio da ‘određene građanske inicijative treba podržati i omogućiti im održavanje referenduma’. Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić otišao je i korak dalje. Prvog dana prikupljanja potpisa inicijative ‘Narod odlučuje’ taj se nadbiskup potpisao i pritom fotografirao. Nije, naravno, izostala ni podrška studentskog kapelana don Damira Stojića, poznatog po izjavi da žene silovanjem ne mogu zatrudnjeti. On se još prije nekoliko tjedana uključio u kampanju dijeleći pozive za volontiranje inicijative ‘Narod odlučuje’. Tjednima već inicijativu ‘Narod odlučuje’, iza koje stoje ultrakonzervativci iz udruge U ime obitelji Željke Markić i Zaklade Vigilare Vice Batarela, podržava i pater Ike Mandurić. Svakih nekoliko dana Mandurić se oglasi s novom motivacijskom porukom kojom izražava neupitnu podršku antimanjinskom referendumu. Njegovi postupci, baš kao i postupci drugih spomenutih pripadnika klera, nisu iznenađenje jer podršku ultrakonzervativnim udrugama i njihovim naporima za smanjivanje manjinskih prava izražavaju već godinama. Komentar na te primjere, koji potpuno poništavaju smisao priopćenja Stalnog vijeća HBK-a, pokušali smo zatražiti od glasnogovornika HBK-a Zvonimira Antića, no on se u više navrata na naše pozive nije oglasio.

Pater Ike Mandurić je, inače, duhovnik Molitvene zajednice Srce Isusovo čiji se članovi i simpatizeri već godinama okupljaju svakog utorka na Kamenitim vratima. Pripadnici te zajednice su i Marija Burazer, članica Organizacijskog odbora referendumske inicijative ‘Narod odlučuje’, i koordinator te inicijative Zvonimir Troskot. Kako su godine raskrinkavanja stvarnih namjera ultrakonzervativnih udruga koje vode Željka Markić i Vice Batarelo učinile svoje, Marija Burazer i Zvonimir Troskot lica su koja se pokušava isturiti u prvi plan i prezentirati kao ‘nove ljude na građanskoj sceni’, kako ih je nazvao Markićkin portal Narod.hr. I dok Željka Markić posjećuje ‘Bujicu’ notornog Velimira Bujanca i tamo propagira svoju referendumsku inicijativu, Troskot i Burazer odrađuju većinu drugih medijskih gostovanja i sve konferencije za medije u organizaciji inicijative ‘Narod odlučuje’, pokušavajući tako doći do onih nepažljivijih građana.

Osnovana je i udruga nazvana Narod odlučuje, za čijeg je predsjednika imenovan koordinator inicijative Zvonimir Troskot. Izvršna voditeljica je Marija Burazer, a potpredsjednica bivša hdz-ovka Sanja Bilač

Mariju Burazer šira javnost mogla je upoznati prilikom nedavno održanog prosvjeda protiv ratifikacije Istanbulske konvencije u Zagrebu gdje je, kao i druge govornice, premijeru Plenkoviću poručivala da zna čitati i da joj nije potrebno interpretirati Konvenciju. Pokazalo se da Marija Burazer, ako već zna čitati, brojati baš i ne zna. U jednom trenutku uskliknula je s pozornice da se na zagrebačkom prosvjedu pojavilo 70 tisuća prosvjednika. Stvarna brojka okupljenih na trgu, pokazao je računalni program razvijen na zagrebačkom FER-u, bila je osam tisuća, uključujući i one koji su se tu našli iz drugih razloga, dok je policija procijenila da je sam prosvjed pohodilo oko pet tisuća ljudi.

Zvonimir Troskot ispričao je Večernjem listu kako je došlo do njegovog preobraćenja i uključenja u zajednicu Srce Isusovo. ‘Nakon jednog večernjeg izlaska pijan sam izašao iz jednog kafića u središtu Zagreba i krenuo pješice kući, prema Kennedyjevu trgu, jer nije bilo tramvaja i odlučio sam moliti ‘Isuse, sine Davidov, smiluj mi se’. Molio sam sve do kuće, legao u krevet i, kad sam se probudio, imao sam dojam kao da mi je duša premazana putrom, jer je anksioznost posve nestala. Sve je promijenila jedna molitva’, rekao je Troskot i dodao da je sljedećeg vikenda ponovno izašao u isti kafić, da se na povratku kući još jače molio i da je rezultat bio još snažniji sljedećeg jutra.

Troskot je, baš kao i Marija Burazer, uoči početka prikupljanja potpisa referendumske inicijative dobio još jednu funkciju. Osnovana je, naime, i udruga nazvana Narod odlučuje, za čijeg je predsjednika imenovan Zvonimir Troskot. Izvršna voditeljica udruge, upisane u službeni registar udruga tek prije desetak dana, postala je Marija Burazer. Potpredsjednica udruge je Sanja Bilač, nekadašnja HDZ-ovka i splitska gradska vijećnica, koja se nakon odlaska iz HDZ-a transformirala u huškačicu protiv njegova predsjednika Andreja Plenkovića. Bila je organizatorica nedavnog prosvjeda protiv ratifikacije Istanbulske konvencije u Splitu, ali i neuspjela kandidatkinja za voditeljicu Ekspertne radne skupine zadužene za kurikularnu reformu. Sve troje čelnih ljudi novoosnovane udruge ujedno su i članovi Organizacijskog odbora referendumske inicijative ‘Narod odlučuje’. Osnivanje posebne udruge za taj referendumski projekt znači da postojeće udruge U ime obitelji i Zaklada Vigilare neće imati direktnih pravnih poveznica s referendumskom inicijativom, koja je time dobila i zaseban žiro-račun za donacije. Na taj način, u slučaju provjere financija referendumske inicijative, moguće neće doći do provjere financija dviju ultrakonzervativnih udruga koje iza nje stoje.

Zvonimira Troskota nazvali smo kako bismo doznali tko su sve članovi Organizacijskog odbora inicijative ‘Narod odlučuje’. Iako se na naš poziv javio i krenuo nabrajati članove, nakon samo nekoliko sekundi poručio nam je da ga nazovemo za deset minuta. U drugom pozivu zaključio je da ipak nema vremena za pitanja Novosti pa preporučio da mu ih pošaljemo mailom. To smo i učinili, ali odgovore na naša pitanja do objave ovog teksta nismo dobili.

Ovog tjedna, prilikom gostovanja u HRT-ovoj emisiji ‘Studio 4’, Troskot je najavio da će inicijativa ‘Narod odlučuje’ objaviti financijske izvještaje kada završi prikupljanje potpisa. Zatražili smo stoga pojašnjenje te izjave i pitali ga hoće li financijski izvještaj biti objavljen zadnjeg dana prikupljanja potpisa ili prilikom donošenja prikupljenih potpisa u Hrvatski sabor. Podsjećamo, Kristina Pavlović, sestra Ladislava Ilčića i voditeljica druge referendumske inicijative, ‘Istina o Istanbulskoj’, Novostima je prošlog tjedna rekla da će i oni objaviti financijski izvještaj ukoliko to bude potrebno. Bio bi to presedan jer ultrakonzervativne udruge svoje financijske izvještaje do sada nisu objavljivale.

I dok su bezrezervnu podršku antimanjinskoj referendumskoj inicijativi ‘Narod odlučuje’ već iskazali Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih iz Nezavisnih za Hrvatsku, ovog tjedna priključila im se i Hrvatska stranka prava. Inicijativu, jasno je iz dosadašnjih izjava, podržava i veći dio zastupnika Živog zida. Što se tiče Mosta, njihov je saborski zastupnik Miro Bulj na svojem Facebook profilu objavio fotografiju potpisivanja Markićkine referendumske inicijative. S druge strane, gradonačelnici najvećih stranaka, HDZ-a i SDP-a, nastojali su ograničiti razmjere njihove kampanje. SDP-ov riječki gradonačelnik Vojko Obersnel inicijativi ‘Istina o Istanbulskoj’ odbio je izdati lokacijske dozvole za prikupljanje potpisa, nazvavši tu inicijativu protuustavnom, a građanima i građankama Rijeke obratio se otvorenim pismom u kojem ih moli da za antimanjinsku inicijativu ‘Narod odlučuje’ ne daju svoj potpis. Obersnel je objavio i da na riječkom Korzu neće biti moguće prikupljati potpise iduće subote kada se u Rijeci, baš kao i u Zagrebu i Splitu, održavaju manifestacije za zabranu pobačaja nazvane ‘Hod za život’.

1/4