Novosti

Kronika

Stipendije ekonomistima

Četvrtu godinu zaredom Komunalno preduzeće Čvorkovac i Preduzetničko-razvojni centar opštine Erdut stipendiraju učenike prvog i drugog razreda ekonomskog smera u Srednjoj školi Dalj. Stipendije od 400 kuna mesečno dobijaće njih sedmero

Large 5

Dodela stipendija

Četvrtu godinu zaredom Komunalno preduzeće Čvorkovac i Preduzetničko-razvojni centar opštine Erdut stipendiraju učenike prvog i drugog razreda ekonomskog smera u Srednjoj školi Dalj. Ove školske godine stipendije u iznosu od 400 kuna mesečno dobijaće njih sedmero.

- Stipendija mi mnogo znači kao poticaj za daljnje školovanje jer vidim da postoje ljudi koji nas podržavaju. Na ovaj način nam se otvaraju nove mogućnosti, projekti i iskustva - kaže Tajana Sundić, učenica prvog razreda.

Lana Tomić je godinu dana starija, tako da stipendiju prima već drugu godinu. Novac je iskoristila za kupovinu knjiga koje nije imala.

- Čvorkovac je do sada stipendirao 16 učenika, po četvero godišnje. Možda su to simbolični iznosi stipendija u današnje vreme, ali deset rata godišnje ipak sedne na račun kao džeparac ili kao mogućnost da se nešto potrebno kupi. Čvorkovac želi da ulaže u mladost naše opštine, u znanja koja oni žele steći, a kada smo mi u pitanju to je područje zaštite životne sredine - ističe direktorica Anđelka Tomašević.

Uz stipendije, učenici i u PORC-u mogu dobiti određena znanja i veštine.

- Prošle godine smo s njima provodili projekat BIZ-Info kroz kojim smo hteli da ih potaknemo da sami pišu svoje poslovne planove, da se upoznaju s tim pojmom i svim sadržajima u poslovnom planiranju. Tada smo i nagradili jednu učenicu za najbolje napisan poslovni plan i poklonili joj tablet. Mislim da je to dobro kako za učenike tako i za PORC da se kao lokalna razvojna agencija pozicionira i u odnosu na mlade ljude - ističe Bojana Orsić, direktorica PORC-a.

Srednja škola Dalj ima 52 učenika u tri smera. Osim ekonomista, tu su i agrotehničari i agroturistički tehničari.

- Ove stipendije puno znače svima, pre svega školi, a onda i lokalnoj zajednici i svima nama koji smo iz ovog kraja. Nakon što je krenulo stipendiranje ekonomista broj učenika u tom smeru se povećao za 50 odsto. Sedam stipendiranih učenika je više od deset odsto učenika naše škole. Stimulativno je za decu, a nama istovremeno pomaže u radu - ističe direktor Rajko Lukić.

Tako se inicijativa koju je pokrenuo načelnik Opštine Erdut Jugoslav Vesić s ciljem da se ekonomski smer u daljskoj Srednjoj školi ne ugasi pokazala uspešnom.

- Reč je o obrazovnoj ustanovi koja je od posebnog interesa za Opštinu Erdut. Ovih godina su stipendisti bili dobri učenici koji su te stipendije opravdali. Drago mi je da na ovakav način možemo pomoći našim roditeljima i učenicima - zaključio je Vesić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više