Novosti

Politika

Što je učinjeno u četvrt vijeka

U utorak se održava konferencija povodom 25-godišnjice potpisivanja Sporazuma o normalizaciji odnosa između SR Jugoslavije i Republike Hrvatske na kojoj će, uz organizatore Dejana Jovića i Dragana Đukanovića, govoriti Boris Tadić, Senada Selo Šabić, Mate Granić, Vesna Pusić, Goran Svilanović…

Large vin 3  1   1

Povodom 25-godišnjice potpisivanja Sporazuma o normalizaciji odnosa između SR Jugoslavije i Republike Hrvatske u kolovozu 1996., Forum za vanjsku politiku u Zagrebu i Centar za spoljnu politiku u Beogradu zajednički organiziraju konferenciju o tom sporazumu, s fokusom na razvoju hrvatsko-srpskih odnosa u zadnjih 25 godina.

Konferencija će se u utorak, 21. rujna održati u Zagrebu u Novinarskom domu s početkom u 9 sati u hibridnom obliku – istovremeno u Zagrebu i Beogradu s direktnom video-vezom između ta dva grada. U Beogradu se skup održava u prostorijama ASK Centra za edukaciju.

Pozdravne riječi uputit će Dejan Jović, predsjednik Upravnog odbora Foruma za vanjsku politiku i profesor Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, dok će iz Beograda sudionika pozdraviti Dragan Đukanović, predsjednik Centra za spoljnu politiku i profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Uz njih, skup će pozdraviti i Simon Thomas, veleposlanik Ujedinjenog kraljevstva u Zagrebu.

O tome kako je došlo do sporazuma, uz moderiranje Zorane Baković iz Foruma za vanjsku politiku, govorit će Tihomir Ponoš iz Arhiv Srba u Hrvatskoj i Mate Granić, posebni savjetnik predsjednika Vlade RH, potpisnik Sporazuma, tadašnji ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade RH.

O srpsko-hrvatskim odnosima od 1996. do danas, uz moderiranje Senade Šelo Šabić, iz Instituta za razvoja i međunarodne odnose i Foruma za vanjsku politiku, govorit će Milan Krstić s Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu, Boris Tadić, bivši predsjednik Srbije, Ivo Josipović, bivši predsjednik Hrvatske i Milorad Pupovac, zastupnik u Hrvatskom Saboru i Samostalne demokratske srpske stranke.

Siniša Tatalović s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu moderirat će razgovor na temu regionalnog i međunarodnog konteksta hrvatsko-srpskih odnosa od 1996. do danas. O tome će govoriti Ivo Visković s Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, Vesna Pusić, predsjednica Skupštine Foruma za vanjsku politiku, bivša ministrica vanjskih i europskih poslova i potpredsjednica Vlade RH, Isidora Pop-Lazić iz Instituta za međunarodnu privredu i politiku i Centra za spoljnu politiku u Beogradu, Goran Svilanović, bivši ministar vanjskih poslova SR Jugoslavije i bivši generalni sekretar Regionalnog vijeća za suradnju te Tanja Miščević, zamjenica generalnog sekretara Regionalnog vijeća za suradnju.

Konferencija završava raspravom o preporukama za budućnost hrvatsko-srpskih odnosa. Skup je organiziran uz podršku Public Diplomacy programa veleposlanstva Ujedinjenog Kraljevstva.

Podsjetimo, Hrvatska i tadašnja SR Jugoslavija Sporazum o normalizaciji odnosa potpisale su 23. kolovoza 1996. u Beogradu kojim su se dvije države priznale u međunarodno priznatim granicama. Sporazumu su prethodile četiri godine intenzivnih političkih razgovora i pregovora o normalizaciji odnosa i međusobnom priznanju. U rujnu 1992. predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman i predsjednik SRJ Dobrica Ćosić su Zajedničkom izjavom pozvali na intenziviranje rada na normalizaciji odnosa. Uz međusobno priznanje, od samog početka Prevlaka je bila jedno od ključnih pitanja.

Tuđman i predsjednik Srbije Slobodan Milošević o normalizaciji su razgovarali dva puta sredinom 1993. u Ženevi. U drugom razgovoru Tuđman je tražio da SRJ prizna Hrvatsku, na što mu je Milošević rekao da je to nemoguće učiniti odmah. Njih dvojica su u Ženevi o normalizaciji razgovarali i početkom 1994., a 19. siječnja te godine ministri vanjskih poslova Mate Granić i Vladislav Jovanović potpisali su Zajedničku deklaraciju kojom i službeno započinje proces normalizacije otvaranjem službenih predstavništava.

Jedan od najbližih Tuđmanovih suradnika Hrvoje Šarinić 14 puta se sastao s Miloševićem, a sastanci su bili potaknuti presporom normalizacijom. Krajem 1994. Milošević je najavio da je spreman priznati Hrvatsku u međunarodnim granicama, sredinom siječnja 1995. on i Šarinić razgovarali su o službenom posjetu Granića Beogradu u veljači, a međusobno priznanje bilo je planirano za 1. svibnja 1995.

Šarinić i Milošević o priznanju su razgovarali tjedan dana nakon Oluje. Milošević je tvrdio da nema teritorijalnih pretenzija, osim Prevlake do Molunta, ali i da u tom trenutku ne može priznati Hrvatsku. Krajem kolovoza Šariniću je najavio da će se ići prema priznanju čim se potpiše sporazum s predstavnicima Srba iz istočne Slavonije.

O normalizaciji se razgovaralo i u Daytonu jer je to uz mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja trebao biti preduvjet za početak razgovora o mirovnom ugovoru za BiH. Sporazum o reintegraciji odnosno Erdutski sporazum potpisan je 12. studenog 1995. a Sporazum o normalizaciji 23. kolovoza 1996., i to 16 dana nakon susreta Tuđmana i Miloševića u Ateni nakon kojeg su zajedničkom izjavom najavili normalizaciju i međusobno priznanje. Sporazum o normalizaciji odnosa Sabor je ratificirao 19. rujna 1996.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više