Novosti

Stogodnjak

30. 10. – 6. 11. 1920.

U velikoj priči o zagrebačkom groblju Mirogoj – "Jutarnji list" donosi i ove podatke: prvi pokojnik koji je sahranjen na skupnom groblju (1. studenoga 1876.) zvao se Miroslav Singer. Umro je nesretnim slučajem – ugušio se plinom

Large pxl 011120 30697624

Mirogoj (foto Igor Kralj/PIXSELL)

Zagrebačke "Novosti" objavljuju "senzacionalnu" vijest – da je u Jugoslaviji pronađen perpetuum mobile! I to potkrepljuju ovom pričom: "U Zagrebu imamo društvo za promet stranaca, a u isto vrijeme imamo i povjerenstvo za progon stranaca! Jedan Beograđanin imenovan je odlukom ministarstva financija carinskim posrednikom u Zagrebu. U isto vrijeme trgovačka obrtnička komora izjavljuje da su mjesta carinskih posrednika nepotrebna i na osnovu ove odluke povjerenstvo za izgon stranaca protjeruje ovog Beograđanina iz Zagreba. On se žali nadležnom ministarstvu u Beogradu, a ono ga upućuje na predsjedništvo vlade u Zagrebu. Predsjedništvo vlade izjavljuje da nema nikakve veze s – povjerenstvom za izgon stranaca jer je to, skroz na skroz, autonomna institucija. Onda se ovaj Beograđanin žali povjerenstvu za izgon stranaca, a ono mu odgovara da oni ne rješavaju žalbe, već da to radi Predsjedništvo vlade. Predsjedništvo vlade opet nesretnika upućuje na ministarstvo u Beogradu, a ono ga ponovno vraća na istu adresu – Predsjedništvo vlade u Zagrebu. Dosada nije pronađen perpetuum mobile u fizici, ali bogami jest u našoj administraciji!" zaključuju "Novosti"

 

Iz Sarajeva dolazi vijest da je tamošnja Srpska narodna organizacija izdala proglas u kojem obavještava da "samostalno istupa na predstojećim izborima, pošto program Radikalne stranke ne odgovara velikosrpskoj misli. Srpska narodna organizacija ne priznaje da u Bosni ima Hrvata, već da Bosnu i Hercegovinu nastanjuju Srbi triju vjera…"

 

U velikoj priči o zagrebačkom groblju Mirogoj – "Jutarnji list" donosi i ove podatke: prvi pokojnik koji je sahranjen na skupnom groblju (1. studenoga 1876.) zvao se Miroslav Singer. Umro je nesretnim slučajem – ugušio se plinom. Prve godine na Mirogoju su pokapani samo rimokatolici, 1877. i prvi pravoslavci i evangelici, a 1879. i 1883. i prvi – kako se navodi – izraelićani i muhamedanci… Prije otvaranja Mirogoja pravoslavci su pokapani "na počivalištu na uglu bivšeg Iličkog trga i Pantovčaka, sada Pejačevićevom trgu…" piše uz ostalo "Jutarnji list".

 

Na pruzi nedaleko od Budimpešte dogodila se katastrofalna željeznička nesreća: u izravnom sudaru dva putnička vlaka, u kojima se nalazilo oko 350 putnika, poginulo najmanje 50 osoba, dok ih je preko 200 teže i lakše ozlijeđeno. Među poginulima i ozlijeđenima ima i više državljana kraljevine SHS. Njihova se imena, međutim, ne navode. Novine samo objavljuju podatak da se nesreća dogodila zbog toga "što je vlada uslijed štrajka željezničara postavila na razna mjesta premalo iskusne ljude…"

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više