Novosti

Društvo

Zabranite ustaški pozdrav!

Antifašistički i židovski predstavnici najavili su na obilježavanju Dana antifašističke borbe na zagrebačkom Mirogoju da će se pred saborskim zastupnicima prije ljetne stanke naći izmjene zakona kojima se predviđa zabrana upotrebe ustaških simbola i pozdrava

Large vijenci

S polaganja vijenaca na Mirogoju (foto Matija Habljak/PIXSELL)

Povodom Dana antifašističke borbe, u ponedjeljak, 21. juna, kod grobnice narodnih heroja na zagrebačkom groblju Mirogoj počast poginulim borcima te žrtvama okupatora i domaćih izdajnika obilježile su brojne delegacije, između ostalog i Sabora i Vlade RH, Grada Zagreba, SDP-a, Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, predsjednik Koordinacije židovskih općina RH i Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus, kao i diplomatski predstavnici veleposlanstava Rusije, Srbije, Azerbajdžana i Kazahstana. Tom prilikom najavljeno je da će se prije ljeta u saborskim klupama naći prijedlog izmjena i dopuna zakona kojima bi se konačno zabranilo ustaško znakovlje i pozdrav "Za dom spremni".

U ime Vlade i Sabora vijence su položili šef Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić i saborski zastupnik Marko Pavić, dok je u ime Grada Zagreba vijenac položila i svijeću zapalila Urša Raukar. Delegaciju SABA RH predvodio je predsjednik Franjo Habulin.

- Prošle godine donesen je novi Zakon o spomendanima i državnim praznicima u kojem je navedeno da Vlada, Sabor i predsjednik Hrvatske suorganiziraju obilježavanje državnih praznika. Dan antifašističke borbe je državni praznik i ove godine Vlada, nakon 30 godina, prvi put organizira svečanost u Brezovici. Smatram da je dobro da je premijer Plenković osjetio potrebu da bude u Brezovici, s obzirom da se ove godine obilježava 80. obljetnica početka antifašističke borbe i osnivanja Sisačkog partizanskog odreda kao prve oružane formacije u Hrvatskoj na početku Drugog svjetskog rata - rekao je Habulin novinarima.

Tokom 30 godina samostalnosti Hrvatske nagomilalo se mnogo problema vezanih uz odnos prema antifašističkoj prošlosti Hrvatske prema učesnicima NOB-a kao i spomeničkoj baštini iz tog vremena te drugim pitanjima, rekao je Habulin i dodao da premijer Plenković smatra da je potrebno te procese zaustaviti i rješavati probleme koji se gomilaju, pa je dolazak u Brezovicu korak u tom pravcu.

Na pitanje o donošenju zakonskih izmjena kojima bi se konačno zabranili ustaški znakovi i pozdrav, Habulin je rekao da SABA RH i druge udruge održavaju sastanke s predstavnicima stranaka.

- Svi su oni prihvatili inicijativu o zabrani ustaške ikonografije, pa će se prijedlog zakona naći u Saboru. Međutim, potrebno je razgovarati s premijerom, jer ako ne bude njegove podrške, izmjene zakona neće biti donesene. Bilo bi dobro kad bi HDZ omogućio njihovo usvajanje u prvoj polovici mandata nakon nedavno završenih lokalnih izbora - rekao je Habulin.

Da će se izmjene prije ljeta naći na dnevnom redu sabora potvrdio je novinarima i Ognjen Kraus.

- Židovska općina ne može dati prijedlog u Sabor, ali on je naša inicijativa i oko tog pitanja smo u razgovorima sa svima koji ga podržavaju. Prije ljetne stanke uputit ćemo ga putem manjinskih zastupnika, ali i ostalih stranaka koje su se složile s našom inicijativom zabrane upotrebe ustaškog znamenja i pozdrava "Za dom spremni". To su na dogovorima podržali i zastupnici HDZ-a, a da li će to biti izglasano, u prvom redu ovisi o sastavu Sabora - rekao je Kraus, koji pozdravlja Plenkovićev dolazak u Brezovicu. Ako iskreno stoji iza toga što pokazuje dolaskom u Brezovicu, smatram da će se taj zakon izglasati - naglasio je Kraus.

- Polaganjem vijenaca odali smo počast i priznanje hrabrim ljudima koji su uz žar i srce prenijeli Hrvatsku kao čamac na onu stranu slobode. Grupe hrabrih ljudi 1941. oduprle su se fašizmu u Hrvatskoj i u Europi, kao ultimativnom zlu. Hrvatska uloga u Narodnooslobodilačkoj borbi i antifašističkom pokretu vrlo je velika - rekao je novinarima saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić, koji je bio na čelu delegacije SDP-a.

Delegacije su vijence položile i na Partizanskom groblju na Mirogoju, a onda i na Spomen području Dotrščina.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više