Novosti

Stogodnjak

Gladujte, pa ćete izgledati ljepše

16. 9. – 23. 9. 1922: Među punašnijim Slovenkama, koje se pak nikako ne mogu pomiriti s viškom vlastitih kilograma, pravu salvu oduševljenja izazvao je stručni članak engleskog liječnika o gladovanju kao najsigurnijem načinu da – lijepo izgledate

Large pxl 190116 12522738

Habsburgovci su stoljećima – što izravno, a što neizravno – vladali ovim prostorima, pa je i razumljivo da ih se ne može tek tako izbrisati iz evropske povijesti. Tako otprilike razmišljaju evropske učene glave kroz novinske stranice. Jedni pišu: "Habsburgovci ostadoše bez prijestolja, pa se o njima danas može govoriti samo kao o običnim ljudima, bez straha od bilo kakvih posljedica…" Drugi pak smatraju da "važnost koju su imali na tamnim stranicama povijesnog teatra traži da se ispita karakter i duševna mizerija ove porodice kojoj je bila osuđena propast nakon velike moći, sjaja i bogatstva…" Treći ne odustaju od ocjene antropologa da su "Habsburgovci, iako u sjajnim kostimima i obloženi zlatom i draguljima, ostali samo pobijeljeli carski grobovi…" Iz Češke i Francuske pišu da su slikari ovu porodicu uvijek i bezuvjetno morali prikazivati kao idealno lijepu i dragu, "čak i onda ako je među njima bilo izrazito ružnih pojedinaca od koji su neki imali silno naglašenu donju čeljust…"

Antropološku povijest Habsburgovaca, pišu novine, detaljno su pojasnili liječnici: "Rodbinski brakovi se nizahu jedan za drugim i nisu bili nikakva rijetkost: bratić uzima sestričnu, stric nećakinju… Takvi rodbinski brakovi s bolećivom podlogom u pravilu imaju zlih posljedica, jer se bolesne osobine u nasljedstvu uvećavaju…" Zatim se redaju zanimljivi primjeri: Makisimilijan, sin Fridrika Trećeg,  progovorio je tek u desetoj godini, a umro je kao i njegov otac jer se prejeo – dinja! Johana Luda bila je – što joj i ime govori – opasna luđakinja. Kad joj je umro muž dala ga je balzamirati, a njegov otvoreni lijes nosila je sa sobom na svim putovanjima. Njezini praunuci Karlo i Sebastian također su poludjeli, Karlo Peti je pak još za života organizirao vlastitu sahranu, a Filip Četvrti cijeloga je života nosio samo crnu odjeću i spavao u – mrtvačkom sanduku!

 

Među punašnijim Slovenkama, koje se pak nikako ne mogu pomiriti s viškom vlastitih kilograma, pravu salvu oduševljenja izazvao je stručni članak u medicinskoj reviji Lancet, engleskog liječnika dra Leonarda Williamsa o gladovanju kao najsigurnijem načinu da – lijepo izgledate. Članak prenose neki slovenski listovi, a poruka mu je vrlo obećavajuća – gladujte samo tri dana, pa ćete izgledati ljepše no ikada! "Kratko gladovanje čini ljudsko tijelo ljepšim i otpornim prema raznim bolestima, a pacijenti postaju mladenački, svježi i elastični. Za vrijeme trodnevnog gladovanja dopušteno je samo umjereno uzimanje vode. Prvoga dana pacijenti se osjećaju jako dobro, drugi dan osjećaju jaku glad, koja je na granici neizdržive muke, a trećega dana ta je glad slaba, a u tijelu se javlja neka neobična snaga i jaki elasticitet." piše rečeni doktor.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više