Novosti

Stogodnjak

Izgorjeli zajedno s kućama

5. 4. – 12. 4. 1924: Iz izvještaja sreskog načelnika u Bitolju u tom je gradu "vođena krvava borba s kačacima koji su upali u tri kuće i uzeli taoce. U oružanoj akciji sudjelovao je odred žandara i 80 vojnika"

Large stogodnjak

(foto Tino Jurić/PIXSELL)

Znate li onu narodnu priču o vuku – sad ga ima, sad ga nema! Ima ga kad vama odgovara, a nema, isto tako – kad vama ne odgovara. Moralna pouka te priče je jasna, objašnjava jedan novinski uvodničar. "Naime, naš su vuk 'veleizdaja' i 'protudržavni elementi', teške riječi, koje uz materijalnu i fizičku kaznu, nose sa sobom i najveću sramotu za one protiv kojih se upotrebljavaju.

Međutim, u nas se te riječi upotrebljavaju i onda kad ljudima sudski ništa nije dokazano… Podsjetimo, za vođe hrvatsko-srpske koalicije, peštanske i bečke novine pisale su da su potkupljeni od srpske vlade, a na sudu se dokazalo da se svi dokumenti o tome – krivotvoreni..!" Stoga, s riječima oprezno, pogotovo ako se u njima govori o politici, upozorava uvodničar.

 

Uskoro se kreće u popravak magistralne željezničke pruge Beograd – Zagreb. Izmijenit će se sve tračnice i pragovi, kao i urediti podvoz. Već je navodno dogovoreno da se tračnice nabave u Njemačkoj, na račun ratne reparacije.

 

Iz izvještaja sreskog načelnika u Bitolju u tom je gradu "vođena krvava borba s kačacima koji su upali u tri kuće i uzeli taoce. U oružanoj akciji sudjelovao je odred žandara i 80 vojnika. Pucnjava je trajala sve do večeri, ali se kačaci nisu predavali. Zato je naređeno da se sve tri kuće zapale, kako bi se odmetnici istjerali na brisani prostor. Međutim, oni nisu napuštali svoje utvrde, pa su izgorjeli zajedno s kućama. U sukobu je, na strani žandara i vojske, bilo pet mrtvih i osmero ranjenih…"

 

Podignuta je optužnica protiv Jove Čaruge. Ima 39 stranica kucanih na mašini i u njoj su kataloški poredani svi zločini koje je ovaj glasoviti slavonski odmetnik počinio zajedno sa svojim ortacima. Uz njega je optuženo trinaest domatnika. Optužnica ih tereti za šest grabežnih i četiri obična umorstava, 15 razbojstava, jedno javno nasilje i jedno silovanje. Ukupna svota oteta prilikom tih razbojničkih napada iznosi 620.000 kruna, 300 dolara i 29 napoleondara.

Državni odvjetnik predlaže da se desetorica zločinaca osude na smrt vješanjem, a ostali na tešku tamnicu u trajanju od 10 do 20 godina. Prije nego što je istražni sudac došao Čarugi u ćeliju da mu pročita optužnicu dogodilo se nešto neobično: u zatvoru se pojavio veleposjednik Fekete i zamolio suca da mu dozvoli da posjeti Čarugu.

Sudac je to, naravno, odbio objasnivši Feketi da pritvorenika može posjetiti samo netko tko "s njim stoji u bilo kakvoj vezi…" Feketa je na to uzviknuo: "Ja sam s Čarugom u i te kakvoj vezi, jer sam mu dužnik. On je ubio dvojicu svojih ortaka koji su mene htjeli ubiti." Kad su Čarugu upitali je li to istina on je to izrijekom potvrdio. Istražni sudac je odmah dopustio da Feketa razgovara s Čarugom. Poslije razgovora veleposjednik i njegova žena, oboje presretni, obasuli su Čarugu mnoštvom kolača i cigareta.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više