Novosti

Stogodnjak

Krštenje kraljevića Petra

20. 10. – 27. 10. 1923: U dvorskoj kapeli u Beogradu obavljeno je svečano krštenje kraljevića-nasljednika, rođenog prije nešto više od mjesec dana. Majka ga je pokazala mnoštvu okupljenom na ulici ispred dvora

Large stogodnjak

Krštenje kralja Petra II Karađorđevića (foto Facebook)

U dvorskoj kapeli u Beogradu obavljeno je svečano krštenje kraljevića-nasljednika, rođenog prije nešto više od mjesec dana. Svečanost je počela kad su vojvoda Stepa Stepanović, kontraadmiral Prica i pukovnik Karalić donijeli malog prestolonasljednika iz novoga u stari dvor. Odmah iza njih su došli kralj, kraljica, rumunjski kralj Ferdinand, prestolonasljednikov kum vojvoda od Yorka i princeze Olga, Ileana, Irena i Marina. Majka ga je pokazala mnoštvu okupljenom na ulici ispred dvora.

Svečani čin obavio ga je patrijarh Dimitrije, u prisustvu drugih visokih crkvenih dostojanstvenika – mitropolita Petra i Varnave, episkopa Mirona i Danila, protojereja dvorskog Mihaila M. Popovića koji je i pročitao krštenicu u kojoj je stajalo da je prestolonasljednik dobio ime Petar. Poslije krštenja u velikoj dvorani starog dvora priređen je svečani ručak kojem su prisustvovali mnogi domaći i strani uzvanici, a uvečer je upriličen i dvorski bal. Dan kasnije na dvoru je upriličena još jedna svečanost: vjenčanje princa Pavla s grčkom princezom Olgom.

 

Aleksa Šantić, jedan od najznamenitijih i najpopularnijih srpskih pjesnika, ponovno je teško obolio, pa je morao biti hitno prevezen iz Mostara, gdje živi, u sarajevsku bolnicu. Prema riječima liječnika njegovo je zdravstveno stanje vrlo ozbiljno i nema gotovo nikakve nade da se oporavi. Novine podsjećaju da je Šantić i prije dvije godine bio teško obolio, ali su mu liječnici pravim čudom spasili život.

 

"Pozor! Vlasnik ovog perja neka se sjeti da su ga čihali mladići, kažnjenici, godine 1913. Ovu pak ceduljicu ubacio je u perje jedan od pomoćnih atentatora na kraljevskog komesara Slavka Cuvaja. "Istina, ja ovo perje nisam čihao, ali mi je ono moralo proći kroz ruke, a kako nemam nikakvog posla, od dosade pomalo piskaram. Kao što ja, tako i moji kolege ne radimo gotovo ništa, već jedino učimo i čitamo…

Molim vlasnika ovog perja da mi javi, u moje mjesto, Vinkovce, je li ovu cedulju našao. Ja imam najviše robije, pa znate kako se zovem. Ako si Srbin, ako si Hrvat, javi mi se. Pozdrav R. Horvat…" To je samo dio pisma što ga je jedna ugledna zagrebačka porodica našla u perju jednog svog jastuka.

Kako se to dogodilo? Zagrebačke Novosti utvrdile su slijedeće: prije desetak godina ta je porodica dala svoje perje čihati u kaznionicu u Mitrovici, što je tada bilo uobičajeno. Nakon obavljena čihanja 1913. kažnjenici su perje vratili u jastučnice, a potom ih zašili. Iz kaznionice je u Zagreb to perje s jastučnicama stiglo 1913. Deset godina nakon toga zagrebačka obitelj isto to perje htjela je provjetriti, pa ga je istresla iz jastučnica, kako bi ga i premjestila u druge, nove presvlake. A tada je ispala i kutijica i u njoj spomenuta ceduljica jednog od sudionika neuspjelog atentata na Slavka Cuvaja.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više